Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Apa trece, pietrele rămân. Palatul de piatră care ține piept istoriei

Trei ancore, trei familii boierești și povestea unei bijuterii arhitecturale, la doar 30 km de București. Este povestea “Palatului de piatră“ Udriște Năsturel.

Singurul monument de arhitectură civilă românească din sec. XVII, ridicat în întregime din piatră, face parte din portofoliul Artmark Historical Estate (artmarkhistoricalestate.ro) și are un preț de pornire de 1.100.000 euro.

Legenda spune că Argeșul se întindea până la baza dealului pe care se află astăzi “Palatul de Piatră” Udriște Năsturel. Conacul a fost construit în întregime din blocuri de piatră, aduse de la Ruse pe Dunăre și Argeș. În curtea sa se aflau câteva amfore și trei ancore vechi, lucrate manual, despre care se zice că au rămas de la vasele care acostau acolo.

Istoria moșiei din Herești începe între anii 1640-1642, perioada în care cei doi frați Năsturel Herescu ridicau „Palatul de Piatră”. Începând cu anul 1831, aceasta a fost reședința familiei principelui sârb Milos Obrenovici, până în 1881, când a fost cumpărată de Anastase Stolojan, fiu de boier, cu studii de drept la Paris, fost primar al Craiovei, deputat și ministru în diverse guvernări liberale, care a deținut moșia până la venirea comunismului.

După un incendiu devastator din 1931, confiscat fiind de către autoritățile comuniste, s-a încercat dărâmarea clădirii cu dorința de a refolosi blocurile de piatră pentru construirea altor utilități ale Gospodăriei Colective. Ironia face ca palatul să fie salvat de Comisia Monumentelor Istorice, care intra în 1950 în administrarea moșiei. Sub coordonarea arhitectei Eugenia Greceanu, în perioada 1965- 1971, clădirea este restaurată și readusă la forma sa inițială.

În anii ’70 domeniul intra în administrarea Muzeului Țăranului Român (Muzeul de Arte și Tradiții Populare atunci), devenind Muzeu al Lemnului și Feroneriei. Se dorea ca acesta să găzduiasca un muzeu al boierului român, inițiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziții de artă tradițională, până în anul 2013, an în care proprietatea a fost retrocedată moștenitorilor.

Sursa:
ceascadecultura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

60 − 52 =

Editorial

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

14 februarie 2018

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

Laura Suzeanu Lăcomia sau interesele de orice fel distrug echilibrul unor întinderi de pământ ce aparțin orașului, învingând astfel nu doar sentimentele pe care unii poate nici nu le au, dar ajungând să doboare rațiunea și logica, mersul natural al lucrurilor, normalitatea. Politicul devine un fel de ”magne cum lauda” printre formele primitive de viață ale diverșilor trepăduși, unde malformații precum înșelăciunea și decăderea morală, lipsa de bun simț și nelegiuirea își găsesc loc în gazdele primitoare, deschise spre pungășie. Consilierii oltenițeni, mai puțin unul dintre aceștia, au votat de curând vânzarea unui teren de aproape 25 de ha lângă Ecluza Canal Dunăre-Argeș, în zona Portului Oltenița.

 • 0
 • 1.282
 • 310
 • 4.643
 • 707
 • 36.885
 • 187.915
 • 1.955.960
 • 4.176.139
 • 845.901
 • 353
 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cele mai întâlnite greșeli gramaticale 1. „Decât” sau „Doar” Adverbele …
Corespondenta la redactie