Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Avertismentul medicilor: Cum iti afecteaza zapada pielea

Medicii avertizeaza ca ultravioletele reflectate de albul zapezii ard pielea cu aceeasi intensitate ca ultravioletele de vara si, chiar si intr-o zi noroasa la altitudine, exista riscul modificarii culorii, de aceea este obligatorie folosirea cremelor de protectie.

Peisaj Iarna„In sezonul rece, timpul indelungat petrecut pe partii, la derdelus sau pur si simplu la o plimbare la altitudine poate lasa semne la nivelul pielii. Ultravioletele reflectate de albul zapezii ard pielea cu aceeasi intensitate ca si ultravioletele de vara. Chiar si intr-o zi noroasa la altitudine exista riscul modificarii culorii pielii. Este bine cunoscut ca bronzul de munte este intens si rezistent. Persoanele cu modificari de culoare a pielii, cum ar fi melasma, sufera o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarna”, explica dermatologul Mihaela Leventer, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

In aceste conditii, se impune folosirea cremelor de protectie, banale in sezonul cald, uitate cu desavarsire in sezonul rece. Petele, arsurile si chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejeaza corect.

„Persoanele care stau mult in aer liber dezvolta cu usurinta cuperoza, ridurile li se accentueaza, iar riscul dezvoltarii unor leziuni precanceroase sau chiar a unor carcinoame cutanate este mare. Schiorii profesionisti si alti sportivi care isi petrec mult timp in aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul fetei. Se intalneste frecvent si cancerul de buza, daca zona este traumatizata, pe langa lumina, de dentitie defecta sau de nicotina din tigari”, a precizat si medicul Maria Dumitrescu.

Medicii ii sfatuiesc pe amatorii sporturilor de iarna sa invete sa detecteze orice semn al pielii cu potential periculos pentru sanatatea organismului. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormala trebuie semnalate urgent dermatologului.

„Toate aceste semne sunt caracteristice keratozelor actinice, leziuni precanceroase si carcinoamelor spinocelulare care pot afecta usor buza inferioara. Carcinoamele bazocelulare care apar frecvent pe nas, pleoape, urechi, dar si pe restul fetei pot debuta cu o bubita translucida si vascularizata care seamana cu un cos, dar care creste treptat”, spune Mihaela Leventer.

Mare atentie si in cazul copiilor. Se stie ca pielea copilului este mai vulnerabila atat la temperature scazute, vant, umezeala, cat si la radiatii UV.

„Copiii care isi petrec multe ore la derdelus, la schi sau in aer liber trebuie protejati de frig, dar si de expunerea la lumina intensa de la altitudine. Cremele grase creeaza o bariera protectoare si impiedica uscarea si ranirea suprafetelor cutanate expuse, iar daca au in compozitie si ingrediente fotoprotectoare feresc de arsura solara”, concluzioneaza medicul Mihaela Leventer.

La ora actuala, cancerul de piele se poate vindeca daca este depistat si tratat la timp.

Sursa :
fresh24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + = 15

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Etc./Et cetera – originea expresiei, reguli, conotaţii Etc. este acronimul lui Et …
Corespondenta la redactie