Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Câteva lucruri pe care nu le ştiaţi despre artistul Pablo Picasso

Pablo Picasso marcheaza impreuna cu Georges Braque drumul unui mod revolutionar de tratare a formelor intre anii 1908 si 1914. Noul curent va capata denumirea de Cubism, de la articolul criticului Louis Vauxcelles: “…ei dispretuisc formele, reduc totul – locuri, figuri, case – la formele geometrice elementare, la cuburi”.

pablo-picasso-artwork-large-64938

Iata mai jos cateva lucruri interesante despre genialul pictor Pablo Picasso, care a desfasurat optzeci de ani de activitate artistica pe “taramurile” picturii, sculpturii si poeziei:

1. Pablo Picasso a fost botezat Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Matryr Patricio Clito Ruiz y Picasso. Numele se refera la prieteni de familie si sfinti.

2. Picasso a fost interogat la un moment dat de politie cu privire la furtul Mona Lisei. Dupa ce pictura a disparut de la muzeul Louvre din Paris in 1911, poetul si “prietenul”  Guillaume Apollinaire a aratat cu degetul spre Picasso.

3. Picasso a avut multe iubite, insa s-a casatorit cu cea de-a doua lui sotie Jacqueline Roque, cand avea 79 de ani. Jacqueline avea atunci doar 27.

4. Primul cuvant spus de Picasso a fost “piz” – care este prescurtarea de la “Lapiz” si care inseamna pensula in spaniola.

5. Picasso este inmormantat pe terenul unui castel pe care l-a cumparat in 1958 in Vauvenargues, sudul Frantei.

6. Picasso si-a organizat prima expozitie pe cand avea numai 13 ani, in camera din spate a unui magazin de umbrele.

7. Artistul si-a ars cateva din tablouri pe cand se afla la inceputul carierei sale, in Paris, pentru a se incalzi.

8. Sora lui Picasso, Conchita a murit de difterie in 1895.

9. Picasso l-a intalnit pe artistul francez Henri Matisse in 1905 in casa scriitoarei Gertrude Stein.

10. Picasso a donat o sculptura publica orasului Chicago (SUA) in 1967 fara a accepta nimic in schimb.

11. Ultimele cuvinte ale artistului au fost “Bea pentru mine, bea pentru sanatatea mea, stii ca eu nu mai pot sa beau”. Picasso a murit in timpul unei cine cu prietenii.

12. Doua dintre iubitele lui Picasso (Marie-Thérèse Walter si Jacqueline Roque – care i-a fost si sotie) s-au sinucis. Marie-Thérèse Walter s-a spanzurat la patru ani dupa moartea artistului, iar Jacqueline Roque s-a impuscat in 1986, la 13 ani dupa moartea lui Picasso.

13. Picasso este artistul cu cele mai multe tablouri furate, iar 550 din lucrarile sale sunt catalogate ca disparute.

14. Picasso a avut patru copii cu trei femei diferite.

15. Picasso a scris de-a lungul vietii in jur de 300 de poeme si doua piese de teatru.

16. Una dintre muzele lui Picasso a fost un caine Teckel, pe nume Lump. Cainele a apartinut fotografului David Douglas Duncan si a murit cu o saptamana inaintea lui Picasso.

17. Pictura lui Picasso intitulata Nude, Green Leaves and Bust, care o infatiseaza pe amanta lui Marie-Thérèse Walter, a fost vanduta la licitatie contra sumei de 106,5 milioane de dolari.  Nude, Green Leaves and Bust  a detinut recordul pentru cea mai scumpa lucrare de arta vanduta la o licitatie pana in 2012, cand a fost surclasata de The Scream a lui Edvard Munch, care a fost vanduta contra sumei de 120 milioane de dolari.

18. La nastere, Picasso a fost declarat mort, cel putin asta a crezut moasa lui care l-a asezat pe o masa asteptand sa vina cineva sa il ingroape. Unchiul lui Picasso a fost salvatorul lui. Vazandu-l intins pe masa, acesta a suflat fum de  trabuc spre el, moment in care bebelusul a reactionat cu o grimasa si un scancet de furie. Atunci a convins pe toata lumea ca era viu.

19. Prima pictura a lui Picasso se intituleaza Le Picador si infatiseaza un om calare pe un cal in timpul unei lupte cu tauri.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 9 =

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie