Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum spunem “deservire ireproşabilă” sau “servire ireproşabilă”?

O pretinsă greşeală privind folosirea termenilor “a deservi” şi “deservire”, ce a atras după sine indignarea unor vorbitori/cititori a fost observată, încă de acum o jumătate de secol, de lingvistul Alexandru Graur. Tema a fost reluată de Rodica Zafiu, profesor în cadrul catedrei de Limba Română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, care a observat că revolta împotriva presupusei erori apare şi astăzi în rândul internauţilor, pe bloguri sau forumuri, unde, prin diverse comentarii, sunt condamnate formulări de tipul „policlinica ce deserveşte această zonă”; „deservirea clienţilor”; „deservire ireproşabilă” etc.
limba romana
Specialiştii explică, însă, că termenii “a deservi” şi “deservire” provin din franţuzescul “desservir”, unde apare cu trei sensuri, adică a) a asigura un serviciu b) a strânge masa, a debarasa şi c) a dăuna, a aduce prejudicii (Tresor de la langue francaise informatise – TLFI).

Potrivit DEX, “a deservi” are înţelesul de “a face cuiva un rău serviciu, a acţiona în dauna cuiva, a nu servi cum trebuie” şi “a presta un serviciu în folos public, a servi o colectivitate, a avea în grijă supravegherea şi dirijarea funcţionării unei maşini”.

“Asemenea polarizări ale sensurilor unor omonime pot crea şi confuzii,ambiguităţi involuntare sau echivocuri voite, ca în enunţul «Serviciile secrete româneşti au deservit puterea politica»”, noteaza Rodica Zafiu în articolul “Păcatele Limbii: Deservire”

Cu sens negativ cuvântul “deservire” apare foarte rar, în locul acestuia fiind folosit “deserviciu”. În schimb, cu înţelesul pozitiv este utilizat de multă vreme (“farmacia deserveşte întreaga populaţie”, “autobuzul deserveşte cartierul” etc).

Aşadar, vorbitorii trebuie să ţină cont de dublul sens, respectiv omonimia termenilor “a deservi”, “deservire”, pentru a nu cădea pradă “capcanelor limbii române”, cum le numea reputatul lingvist Alexandru Graur.

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 − 36 =

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie