După ce i s-a mărit salariul, primarului i se micșorează responsabilitățile/Funcționarii publici vor răspunde pentru ce semnează
Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru actele adoptate sau emise, dacă acestea sunt avizate și semnate de specialiștii din primării sau consilii, potrivit unei propuneri legislative votate. Cu alte cuvinte, răspunderea civilă, penală, administrativă, de alt fel, vor trece de la aleșii publici la persoanele responsabile cu avizarea și semnarea actelor respective.
Spre exemplu, primarul Petrică Țone va răspunde de adoptarea sau emiterea unor acte, numai atunci când nu a obținut avizele de legalitate și semnăturile funcționarilor publici din domeniul actului.
“Consilierii locali sau județeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului București, primarii și viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, răspund exclusiv, după caz, contravențional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin, în condițiile legii, dacă actele pe care le emit sau adoptă nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituției precum și semnăturile funcționarilor publici cu atribuții în domeniul actului emis sau adoptat”, prevede noua modificare legislativă.
Legea nr. 140/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2001 și pentru modificarea art. 55 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 din 20 iunie 2017, și va intra în vigoare mâine, 30 iunie. În actuala formă a Legii nr. 215/2001, primarii răspund de prejudiciile create oricum ar fi, chiar dacă acele avize și semnături există sau nu. Textul de lege nu face, așadar, distincții. Dacă actele pe care le dau vor produce prejudicii cuiva, aleșii locali care le-au emis/ aprobat nu vor mai răspunde pentru semnătura lor ca până acum. Așadar, o parte din responsabilitate va ajunge în spatele celor din aparatul de specialitate.
Ce se va întâmpla dacă actele nu vor fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate? Legea prevede că ele își vor produce efectele juridice, dar dacă vor cauza cuiva prejudicii, atunci va fi angajată exclusiv răspunderea juridică a celor care au semnat actele.
„Refuzul funcționarilor publici și al personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum și eventualele obiecții cu privire la legalitate se fac în scris, în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii actului, și se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop”, se precizează în act.
Dacă vor refuza să semneze/ contrasemneze/ avizeze actul, persoanele respective vor răspunde juridic pentru asta, însă numai dacă nu vor avea o motivare juridică în acest sens.
Lasă un răspuns