Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Întrebare statutară: Consilierii locali oltenițeni vin la ședințe pentru indemnizația lunară, pentru a servi interesele cetățeanului, sau cu alte scopuri?

Pentru participarea la şedinţele deliberativului local, consilierii locali din Oltenița sunt plătiţi cu o indemnizaţie lunară egală cu 10% din cea a primarului. Cuantumul indemnizaţiei lunare pe care o primesc pentru că ridică o mână în Consiliul Local ajunge la aproximativ 700 de lei pe lună. Faptul că nu prea știm cum se calculează cu exactitate această indemnizație, face obiectul altei teme jurnalistice.
Numărul de şedinţe la care aleşii trebuie să participe într-o lună nu este unul stabilit prin act normativ local. Ședințele se fac în funcție de problemele și cerințele Executivului, adică în afara ședinței odinare obligatorii lunare, sunt și adunări extraordinare sau ședințe de îndată. Pentru a-şi primi banii, consilierii locali trebuie să fie prezenți, indiferent de felul cum își exprimă votul.
La cum se prezintă lucrurile în ultimii ani, se pare că aleșii locali chiar au făcut din această indemnizație o necesitate, deși, cu excepții de 1%, la capitolul ”inițiative legislative locale” sunt ca și inexistenți. Nu există proceduri de acest fel care să vină în interesul local al cetățenilor. Ultima astfel de intervenție a venit din partea consilierului Cristiana Drăgan, care a propus înființarea unei creșe la Oltenița, proiect care stă pe loc, aceasta fiind unul dintre consilierii al cărei vot a fost oferit în general respectând prioritățile cetățenilor.
Suma încasată de consilierii locali ajunge la aproximativ 15.000 lei pe lună, bani din bugetul local. Adunați la salariul lunar al primarului și viceprimarului, se ajunge la peste 30.000 de lei pe lună, bani din buget. La suma calculată se adaugă și salariile funcționarilor publici. Probabil că investițiile lipsesc în Primăria Oltenița din cauza acestor bani care se duc prin buzunarele bugetarilor. În schimb, se vând terenuri peste terenuri și spații publice peste spații publice, cu acordul consilierilor locali, indiferent de culoarea lor politică.

De curând, aleșii au fost de acord cu aprobarea vânzării a 242.973 mp, cu excepția consilierului Cristiana Drăgan care s-a abținut. Astfel, un proiect pentru vânzare de teren extravilan, a trecut aproape în unanimitate de Consiliul Local. Iar această vânzare vine după alte vânzări de terenuri în oraș, fie date la schimb pentru altceva poate sub valoarea unui teren, fie cu alte scopuri mai mult sau mai puțin de înțeles, concesionarea fiind un termen străin primarului Țone și PSD-ului.
Așadar, consilierii locali oltenițeni sunt prezenți la ședințele lunare, fără a veni cu inițiative legislative, dar care votează fără să clipească pentru aprobări de proiecte controversate, ca de exemplu vânzarea de terenuri în oraș ori ciudățenii legate de hectare întregi de luciu de apă.
Se întreabă ei ce se va întâmpla după ultima vânzare, cine este interesat în a prelua la preț de nimic acel teren, ori de ce se cere un preț insignifiant în raport cu vânzările de teren? Nu știm. Consilierii locali nu s-au sfiit să voteze vânzarea terenului de aproape 25 de hectare în Portul Oltenița, deși acolo există nenumărate implicații de strategie și apărare fiind zonă de graniță, dar și probleme de localizare arheologică, patrimoniul de stat având un regim juridic special.


Adresăm o întrebare care ar trebui să primească 19 răspunsuri: Consilieri locali, veniți la ședințe doar pentru a vă încasa indemnizația lunară sau aveți și alte scopuri ca aleși locali?

Un răspuns la Întrebare statutară: Consilierii locali oltenițeni vin la ședințe pentru indemnizația lunară, pentru a servi interesele cetățeanului, sau cu alte scopuri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

64 − 58 =

Editorial

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

14 februarie 2018

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

Laura Suzeanu Lăcomia sau interesele de orice fel distrug echilibrul unor întinderi de pământ ce aparțin orașului, învingând astfel nu doar sentimentele pe care unii poate nici nu le au, dar ajungând să doboare rațiunea și logica, mersul natural al lucrurilor, normalitatea. Politicul devine un fel de ”magne cum lauda” printre formele primitive de viață ale diverșilor trepăduși, unde malformații precum înșelăciunea și decăderea morală, lipsa de bun simț și nelegiuirea își găsesc loc în gazdele primitoare, deschise spre pungășie. Consilierii oltenițeni, mai puțin unul dintre aceștia, au votat de curând vânzarea unui teren de aproape 25 de ha lângă Ecluza Canal Dunăre-Argeș, în zona Portului Oltenița.

Corespondenta la redactie