Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

MONUMENT UNESCO, pe cale să fie distrus. La Sarmisegetuza se prăbușește terenul în INCINTA SACRĂ

Din cauza torenților, un versant al muntelui Șureanu s-a rupt și a distrus tot în cale, inclusiv parapeții de protecţie ai drumului de acces. Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, una dintre cele mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara, a fost închisă temporar.

Au început alunecările de teren și în interiorul incintei sacre, unde sunt templele. Nimeni nu știe cât de gravă este situația. Drumul spre Sarmizegetusa Regia a fost afectat de ape în mai multe locuri. Pentru siguranţa turiştilor, situl istoric a fost închis temporar, până la repararea căii de acces. Turiştii prinşi de prăpăd în monumentul UNESCO au fost căraţi cu spatele de către angajaţii administraţiei. Consiliul Județean Hunedoara a acordat în regim de urgență 1,8 milioane de lei și sunt așteptați doi arheologi specializați.
Potrivit replicahd.ro, în zonă plouă de două săptămâni zilnic, locul s-a transformat într-un lac, iar torenții au trecut și spălat zidurile porţii de acces. „E înfiorător, rar vezi aşa ceva! A plouat de-a rupt, la propriu! Versantul s-a rupt chiar mai jos de locul unde au intervenit salvamontiştii zilele trecute. Pământul cu buştenii lăsaţi în urmă de exploatările forestiere au lovit în parapeţii de protecţie, i-au smuls şi i-au dus la vale. E distrus totul pe o porțiune de vreo 40 de metri. Am fost nevoiţi să ajutăm turiştii să coboare în siguranţă, ba pe jos sau i-am cărat cu spatele pentru că e noroi până la genunchi”, a declarat administratorului sitului, Vladimir Brilinsky, pentru replicahd.ro.

„La început a fost o rupere de nori. Cu ploaie cât pentru un an. Apoi, muntele a luat-o la vale. Niște bolovani răzleți, de vreo două, trei tone s-au încăpățânat să rămână agățați de povârniș, chiar deasupra drumului către capitala dacilor”, a povestit Vladimir Brilinsky.

În urmă cu două zile, o altă bucată de munte s-a desprins și a luat-o la vale. Au intervenit salvamontiștii pentru a înlătura rocile masive care puteau să cadă pe drumul de acces către cetate.

Surse:
evz.ro
replicahd.ro

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie