Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se spune corect: Îmi place de cineva sau Îmi place cineva

Forma corectă de infinitiv a acestui verb este a plăcea (nu a place, cum se poate auzi destul de des). carti_deschiseŢinând seama de această precizare, vom avea în vedere că a plăcea se conjugă corect astfel :

  • la modul indicativ, timpul prezent – eu plac, tu placi, el / ea place, noi plăcem, voi plăceti, ei / ele plac;
  • la indicativ, imperfect : eu plăceam, tu plăceai, el / ea plăcea, noi plăceam etc.
  • la indicativ, viitor : eu voi plăcea, tu vei plăcea, el / ea va plăcea etc.
  • la modul conjunctiv, prezent : eu să plac, tu să placi, el / ea să placă, noi să plăcem, voi să plăceti, ei / ele să placă ;
  • la condiţional, prezent : eu as plăcea, tu ai plăcea, el / ea ar plăcea etc.

Alte moduri şi timpuri, care nu au fost prezentate în rândurile de mai sus, nu ridică probleme în privinţa formelor corecte. Este important, de asemenea, de menţionat că acest verb – a plăcea – nu are forme de imperativ, nu din motive de ordin gramatical, ci pentru că sensul cuvântului exclude ideea de poruncă, îndemn, specifică imperativului ; ar fi, prin urmare, nepotrivit, să spunem : Placi ! Plăceţi !cool

În privinţa structurilor din titlul articolului – îmi place de cineva sau îmi place cinevasingura corectă este îmi place cineva, deoarece cineva este subiectul (Cineva îmi place), în acest enunţ, pronumele personal de persoana întâi – îmi – având rolul de complement indirect (cui place ? – mie / îmi), iar prezenţa prepoziţiei de ar fi complet nejustificată.

Surse: tratate on line

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 − = 18

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie