Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se spune corect: Îmi place de cineva sau Îmi place cineva

Forma corectă de infinitiv a acestui verb este a plăcea (nu a place, cum se poate auzi destul de des). carti_deschiseŢinând seama de această precizare, vom avea în vedere că a plăcea se conjugă corect astfel :

  • la modul indicativ, timpul prezent – eu plac, tu placi, el / ea place, noi plăcem, voi plăceti, ei / ele plac;
  • la indicativ, imperfect : eu plăceam, tu plăceai, el / ea plăcea, noi plăceam etc.
  • la indicativ, viitor : eu voi plăcea, tu vei plăcea, el / ea va plăcea etc.
  • la modul conjunctiv, prezent : eu să plac, tu să placi, el / ea să placă, noi să plăcem, voi să plăceti, ei / ele să placă ;
  • la condiţional, prezent : eu as plăcea, tu ai plăcea, el / ea ar plăcea etc.

Alte moduri şi timpuri, care nu au fost prezentate în rândurile de mai sus, nu ridică probleme în privinţa formelor corecte. Este important, de asemenea, de menţionat că acest verb – a plăcea – nu are forme de imperativ, nu din motive de ordin gramatical, ci pentru că sensul cuvântului exclude ideea de poruncă, îndemn, specifică imperativului ; ar fi, prin urmare, nepotrivit, să spunem : Placi ! Plăceţi !cool

În privinţa structurilor din titlul articolului – îmi place de cineva sau îmi place cinevasingura corectă este îmi place cineva, deoarece cineva este subiectul (Cineva îmi place), în acest enunţ, pronumele personal de persoana întâi – îmi – având rolul de complement indirect (cui place ? – mie / îmi), iar prezenţa prepoziţiei de ar fi complet nejustificată.

Surse: tratate on line

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 4 = 10

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie