Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “Eu mă risc” sau “Eu risc”?

Una dintre greşelile frecvente de exprimare se leagă de folosirea verbului a risca – Eu mă risc sau Eu Clown lit Irisc? În cele mai diverse contexte de comunicare, de la banala conversaţie cotidiană, până în mass-media, putem sesiza utilizarea aproape ostentativă a unor structuri de felul: Mă risc şi plec la munte, indiferent de vreme/ El s-a riscat şi a investit toţi banii într-o nouă afacere etc. Internetul oferă, de asemenea, exemple nenumărate: “Mă risc sau nu…” (forum.acvarist), “Să mă risc într-o relaţie cu el?”(garbo.ro), “HDD nou cu probleme – mă risc sau nu” (mygarage.ro) etc.

Verbul a risca, potrivit DEX, înseamnă: A(-și) pune in primejdie viața, onoarea etc.; a (se) expune unui pericol posibil; Intranz. A participa la o acțiune nesigură, a acționa la noroc. Formele reflexive ale acestui verb – mă risc, te rişti, se riscă, ne riscăm etc. – sunt incorecte. Acestea au apărut, probabil, după modelul unor verbe reflexive, impersonale, existente în limbă, de felul: se spune, se cade, se Cum-este-corect-obişnuieşte, se justifica etc. şi au proliferat, unora parandu-li-se mai interesante sau mai accentuat subiective, deşi acest aspect (subiectivitatea) este prezent în chiar sensul verbului, deoarece a risca presupune implicarea celui care face actiunea exprimata de verb.

Prin urmare, singurele forme corecte în flexiunea acestui verb – a risca – indiferent de mod şi timp, sunt cele fără pronume reflexiv: eu risc, tu rişti, el riscă, noi riscăm etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − = 12

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie