Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corectă structura lingvistică “oameni cu expertiză”?

În mass-media, în limbajul cotidian, în mediul de afaceri sau în politică, se poate constata folosirea Expertiza Macroaproape cu obstinaţie a cuvântului expertiză, în cele mai diverse contexte, cum ar fi: “ Este nevoie în Parlament de oameni cu expertiză profesională” (lupamea.ro), “Ne interesează expertiza oamenilor, nu costurile“ (zf.ro), “Se caută oameni cu expertiză în Dezvoltarea Organizaţională şi Management” (masterstudies.ro), “Domnul Iohannis are nevoie de o echipă de oameni cu expertiză serioasă” (revista22.ro) etc.
O astfel de “preferinţă” pentru substantivul expertiză, folosit cu sensul de experienţă, competenţă, pricepere, ar putea fi explicată prin intentia unor vorbitori de a impresiona printr-un limbaj “elevat” sau prin influenţa limbii engleze, în care expertise are înţelesul menţionat anterior (competenţă, priceperegreat skill or knowledge in a particular field, Oxford Dictionary).
Trebuie ştiut că, în limba română, cuvântul expertiză (din fr. expertise) are un sens specializat: 1.Cercetare cu caracter tehnic, făcută de un expert, la cererea unui organ de jurisdicție sau de urmărire penală ori a părților, asupra unei situații/probleme a cărei lămurire interesează soluționarea cauzei; (Concr.) Raport întocmit de un expert asupra cercetărilor făcute; 2. (Med.; în sintagma) Expertiză medicală = a) stabilire, în urma unui examen medical, a capacității de muncă, în condițiile solicitărilor fizice și psihice din diferite profesii; b) consultație sau autopsie efectuată de medicul legist în cazuri de rănire, accident, viol, otrăvire, omor etc.(DEX).
Pe de altă parte, experienţă (din fr. experience, lat. experiencia) reprezintă: 1. Totalitatea cunoștințelor pe care oamenii le dobândesc în mod nemijlocit despre realitatea înconjurătoare în procesul practicii social-istorice, al interacțiunii materiale dintre om și lumea exterioară; 2. Verificare a cunoștințelor pe cale practică, prin cercetarea fenomenelor din realitatea înconjurătoare (DEX).
Este adevărat că, în Dicţionarul explicativ ilustrat (DEXI), din 2007, este înregistrat, la cuvântul expertiză, şi înţelesul de aptitudine/pricepere/competenta/experienţă, indicându-se dubla provenienţă a termenului (din franceza şi din engleza), rezultat al unui calc semantic (copierea/adăugarea, în acest caz, a sensului dintr-o altă limbă, deşi substantivul era cunoscut cu un alt înţeles).
Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: S-a făcut o expertiză medico-legală/tehnică/grafoscopică/psihiatrică/expertiză contabilă etc., dar Este nevoie de oameni cu experienţă/pricepere/competentă profesională etc.
Spre InformatieFaptul că unele dicţionare recente acceptă sinonimia expertiză – competenţă exprimă doar o grabă nejustificată de a impune sensuri care nu sunt specifice limbii române. “Oameni cu expertiză” poate fi, eventual, o structură tolerată/tolerabilă, dar obositoare, în contextul în care calcurile (lexicale, semantice) după cuvinte englezeşti abundă în limba română actuală. Probabil că, în astfel de cazuri, cea mai firească atitudine este cea ponderată, intre un tradionalism (purism) excesiv şi acceptarea, cu orice preţ, a unor împrumuturi care nu sunt în spiritul limbii române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 8 = 2

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Mameluc – sensul şi originea cuvântului Mameluc, în timp ce …
Corespondenta la redactie