Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se scrie corect : ridichi sau ridichii ?

Ambele variante apar scrise și nu doar la piață, ci și prin marile lanțuri de magazine.Imagine Ridichi
Să începem cu singularul: varianta corectă este ridiche (nu ridichie cum folosesc unii). Ceea ce înseamnă că pluralul va deveni ridichi (nu ridichii). Ba mai mult: dacă articulăm varianta de plural, obținem ridichile (nu ridichiile).

Mai nou umblă vorba că din ecuația ridiche plus ridiche rezultă mai multe ridichii. Și e drept că DOOM2 a venit și cu noutăți mai dubioase, dar încă nu s-au ”legalizat” Litere_chiar tot ce apar în limbajul curent. Așa că rămâne cum știați: o ridiche, două ridichi. Sigur, poate fi corect și ridichii, însă nu ca formă de plural, ci doar în construcții de tipul ”culoarea ridichii”.

Așadar, singurele situații în care folosim doi (de) i sunt cazurile genitiv / dativ la singular (ex: frunzele ridichii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

83 + = 84

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie