Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cafeină sau cofeină?

Ne referim frecvent la substanţa menţionată în titlul articolului, un alcaloid extras din boabe de cafea, din Cofeina-drog-sau-stimulentfrunze de ceai, din nuci de cola etc. – pentru că se regăseşte în multe produse alimentare (cafea, ceai, ciocolată, coca-cola etc.), precum şi în farmacologie, dar mulţi dintre noi, probabil, ezită între cele două forme – cafeină sau cofeină? Ezitarea, într-un fel, este justificată, pentru că, multă vreme, dicţionarele indicau drept forma corectă varianta cafeină, având în vedere că şi în alte limbi, corespondentul este, de exemplu, în franceză cafeine, în italiană, caffeina, în engleză, caffein etc.
În limba română contemporană, în cele mai recente ediţii ale DEX-ului (Dicţionarul explicativ al limbii române) şi DOOM-ului (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), vom găsi menţionate ambele forme – !cofeínă/cafeínă – în ordinea în care le-am consemnat, cu un semn al exclamării în faţa primului, ceea ce indică o modificare, în raport cu celelalte ediţii ale dicţionarelor. Mai exact, sub influenţa limbii vorbite (cei mai mulţi vorbitori utilizând varianta cofeină), dar şi pentru că, în română, cuvântul a fost împrumutat din limba germană – germ. Koffein – varianta recomandată de Cum asalingvişti este cofeină, cealaltă – cafeină – fiind „tolerată” (deci nu este greşită, dar se recomandă prima).
Oamenii consumă cofeină încă din epoca pietrei, când au descoperit că, mestecând anumite seminţe/boabe/rădăcini, se diminua oboseala şi, în general, se îmbunătăţea funcţionarea organismului, dar prima consemnare în scris, referitoare la cofeină, îi aparţine medicului persan Al-Razi, din secolul al IX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 23 = 31

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Etc./Et cetera – originea expresiei, reguli, conotaţii Etc. este acronimul lui Et …
Corespondenta la redactie