Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cafeină sau cofeină?

Ne referim frecvent la substanţa menţionată în titlul articolului, un alcaloid extras din boabe de cafea, din Cofeina-drog-sau-stimulentfrunze de ceai, din nuci de cola etc. – pentru că se regăseşte în multe produse alimentare (cafea, ceai, ciocolată, coca-cola etc.), precum şi în farmacologie, dar mulţi dintre noi, probabil, ezită între cele două forme – cafeină sau cofeină? Ezitarea, într-un fel, este justificată, pentru că, multă vreme, dicţionarele indicau drept forma corectă varianta cafeină, având în vedere că şi în alte limbi, corespondentul este, de exemplu, în franceză cafeine, în italiană, caffeina, în engleză, caffein etc.
În limba română contemporană, în cele mai recente ediţii ale DEX-ului (Dicţionarul explicativ al limbii române) şi DOOM-ului (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), vom găsi menţionate ambele forme – !cofeínă/cafeínă – în ordinea în care le-am consemnat, cu un semn al exclamării în faţa primului, ceea ce indică o modificare, în raport cu celelalte ediţii ale dicţionarelor. Mai exact, sub influenţa limbii vorbite (cei mai mulţi vorbitori utilizând varianta cofeină), dar şi pentru că, în română, cuvântul a fost împrumutat din limba germană – germ. Koffein – varianta recomandată de Cum asalingvişti este cofeină, cealaltă – cafeină – fiind „tolerată” (deci nu este greşită, dar se recomandă prima).
Oamenii consumă cofeină încă din epoca pietrei, când au descoperit că, mestecând anumite seminţe/boabe/rădăcini, se diminua oboseala şi, în general, se îmbunătăţea funcţionarea organismului, dar prima consemnare în scris, referitoare la cofeină, îi aparţine medicului persan Al-Razi, din secolul al IX-lea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 9 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie