Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “aversă de ploaie”?

Pentru unii, “averse de ploaie” înseamnă pur și simplu că ploaia este de slabă intensitate, pentru alții… Ploaie varafoarte puternică!
Dacă apelăm la opiniile lingviştilor, vom constata că cei mai mulţi consideră structura averse de ploaie ca fiind un pleonasm, deoarece, conform DEX, aversa înseamnă : ploaie torenţială de scurtă durată. Prin urmare, s-ar repeta inutil o informaţie (cea referitoare la ploaie, ca şi cum am spune ploaie torenţială de ploaie, ceea ce ar fi un nonsens).

Specialiştii în meteorologie (pentru că mulţi dintre ei folosesc această sintagmă), fie pentru a-şi justifica „scăparea”, fie pentru că argumentele ştiinţifice chiar pot fi valabile, susţin că aversele de ploaie sunt cele care provin din norii izolaţi, de tip cumulus sau cumulonimbus, care alternează cu porţiuni de cer senin, nori asociaţi, adeseori, cu furtuni iscate parcă „din senin”, în timp ce ploaia (obişnuită) vine din norii compacţi care acoperă tot cerul, generând precipitaţii omogene. Meteorologii mai subliniază şi faptul că structura averse de ploaie nu este un pleonasm şi pentru că este necesară diferenţierea de aversele de grindină sau aversele de ninsoare.
“Ploaia” vine din norii stratiformi, nori compacți ce adesea acoperă întreg cerul. Acești nori formează o pătură densă și, ca urmare, precipitațiile rezultate sunt omogene de asemenea. Acest tip de precipitații poate dura ore întregi. Pe de altă parte, “aversele de ploaie” provin din norii de convecție. Aceștia sunt nori de tipul cumulus, sub formă de grămezi izolate, bine individualizate, sau de tipul norilor cumulonimbus, asociați cu precipitații mari și furtuni puternice însoțite de descărcări electrice. Ambele tipuri de nori au o formă bine definită și sunt despărțiți de zone de cer senin. Precipitațiile formate din aceștia sunt deseori descrise în prognozele meteo ca fiind “izolate”, “în averse”. Fiind nori izolați, este practic imposibil să se facă o prognoză cu zona exactă unde se va forma o aversă, mai ales că în spațiul dintre acești nori destul de des cerul este senin și vremea frumoasă. De aceea aversele de ploaie se formează cel mai des vara, în timpul zilei, dispărând în timpul nopții.

Litere_În aceste condiţii, ca vorbitori nativi de limba română, ar trebui, probabil, să adoptăm o poziţie maleabilă şi fiecare să decidă ce exprimare foloseşte – aversa/aversă de ploaie –nu prea se aude sintagma averse de ninsoare (care ar justifica necesitatea de a face diferenta de averse de ploaie), si care, prin structura ei, ar contrazice chiar sensul cuvântului aversa (ploaie de scurtă durată, nu ninsoare), or înţelesul unui cuvânt, aşa cum este explicat în dicţionar, nu poate fi pus la îndoială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 2

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie