Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – eclere sau ecleruri?

Toată lumea ştie că eclerul este prăjitura cu formă alungita, umplută cu cremă, acoperită cu glazură de Tava Eclereciocolată. Acest produs alimentar a fost inventat in Franţa, unde patiseria a fost mereu la mare cinste, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, şi cuvântul, în mod firesc, a fost împrumutat din limba franceză – eclair. Aşa cum s-a întâmplat cu multe neologisme, şi ecler a fost adaptat regulilor limbii române, scriindu-se aşa cum se pronunţă.

În privinţa formei corecte de plural, trebuie să ştim că aceasta este ecleruri (nu eclere, aşa cum se Este Corectpoate auzi destul de des).

Potrivit Dicţionarului Academiei Franceze, prăjitura a primit acest nume pentru că se poate mânca rapid, dintr-o « înghiţitură » (în limba franceză, eclair însemnând şi fulger, apropierea semantică fiind posibilă pentru că, aşa cum fulgerul se vede pentru scurt timp, aşa şi prăjitura « dispare » rapid).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

46 + = 54

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie