Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum spunem corect “A lua la cunoştinţă” sau “a aduce la cunoştinţă”?

Expresia “a lua la cunoştinţă” este foarte des întâlnită, deşi varianta corectă, consemnată în majoritatea dicţionarelor limbii române, este “a aduce la cunoştinţă”, cu sensul de “ a informa pe cineva despre un lucru, a înştiinţa”. Potrivit lingviştilor, vorbitorii au fost “influenţaţi de expresia corecta «a aduce la cunoştinţă». Prin simetria dintre a oferi şi a primi, ei au căutat ca şi formal cele două spuse să fie simetrice” (George Pruteanu – “Doar o vorbă să-ţi mai spun”).
gramaticaSingurele expresii admise în acest caz în dicţionare  sunt: “a lua cunoştinţă de ceva sau a avea cunoştinţă de un lucru”, cu sensul de “a fi informat”, “ a şti”, “a se pune la curent cu ceva” ce pot apărea în contexte ca: “Am luat cunoştinţă de acuzaţiile care mi se aduc” sau “Aveau cunoştinţă de faptul că era lipsit de modestie”. Se observă, însă, că ultima expresie, “a avea cunoştinţă”, pierde din ce în ce mai mult teren, fiind înlocuită cu termeni sinonimici (conştientiza, ştia).

“A aduce (ceva) la cunoştinţă (cuiva) ” sau “ a aduce la cunoştinţa publică” – cu sensurile de a informa pe cineva, a face cunoscut sau a da de ştire tuturor (despre un anumit lucru) – sunt singurele variante acceptate – cel puţin până în acest moment – de normele literare.

Aşadar, a doua expresie din titlu este forma corectă (exemplu în context – “A adus la cunoştinţă mamei sale că poate să plece din ţară”)

Surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 49 = 53

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie