Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – varze/verzi sau verze?

Nenumărate site-uri cu reţete găsesc să scrie pluralul cuvântului ”varză” astfel: « varze cu morcov murat » (retete-gustoase.ro), « varze/verzi cu orez », « murături asortate cu varze roşii » (florina21florina), « varze murate cu sare », « conserve şi murături cu varze roşii » (reteteletale) etc.

Substantivul varză, în limba română, vine din latinescul vir(i)diaverdeţuri »), este de genul feminin şi singura formă corectă de plural este verze (nu varze/verzi).

Forma corectă verze, pentru cei care se întreabă de ce nu se păstrează vocala –a– , din prima silabă, din forma de singular (varză), se explică prin regula alternanţelor vocalice. Mai exact, vocala a urmată de o silabă care care conţine ă sau e devine e, dacă în silaba următoare (a pluralului) există un e sau un i.

Exemple : masă – mese, piatră – pietre, fată –fete etc. După acelaşi model, varză – verze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 − 26 =

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie