Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – varze/verzi sau verze?

Nenumărate site-uri cu reţete găsesc să scrie pluralul cuvântului ”varză” astfel: « varze cu morcov murat » (retete-gustoase.ro), « varze/verzi cu orez », « murături asortate cu varze roşii » (florina21florina), « varze murate cu sare », « conserve şi murături cu varze roşii » (reteteletale) etc.

Substantivul varză, în limba română, vine din latinescul vir(i)diaverdeţuri »), este de genul feminin şi singura formă corectă de plural este verze (nu varze/verzi).

Forma corectă verze, pentru cei care se întreabă de ce nu se păstrează vocala –a– , din prima silabă, din forma de singular (varză), se explică prin regula alternanţelor vocalice. Mai exact, vocala a urmată de o silabă care care conţine ă sau e devine e, dacă în silaba următoare (a pluralului) există un e sau un i.

Exemple : masă – mese, piatră – pietre, fată –fete etc. După acelaşi model, varză – verze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie