Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Structuri gramaticale folosite greșit

Există în limbă îmbinări stabile de cuvinte care se scriu separat, sudate dar și cu cratimă. Cratima are și rolul de a sublinia un tempo mai accelerat al vorbirii.
Exemple: de-abia (abia, nu abea, cum scriu unii), de-aceea, de-asemenea, (locuțiuni adverbiale), de-acolo, de-aici, pe-acolo, pe-aici, pe-alocuri, pe-aproape (prep.+ adverb) etc. În același timp, există construcții care se scriu numai cu cratimă: de-a binelea, de-a dreptul, de-a v-ați ascunselea etc.
În cazul unor sintagme, cratima nu este acceptată, după cum nu este corectă nici scrierea într-un cuvânt a anumitor structuri (nu scriem în-vârstă, în-afară, și nici defapt, deasemenea).

de altfel este o locuțiune sinonimă cu „de altminteri” și se scrie în două cuvinte: „De altfel, atitudinea lui spune limpede că nu e mulțumit.”. Când înțelesul grupului este „de alt soi”, „de alt gen”, vom scrie de alt fel (în acest caz este evident că avem un adjectiv pronominal (alt) și un substantiv (fel) precedate de prepoziția de: „Vorbea de alt fel de contribuție.”;

de asemenea sau de-asemenea: „Vom vedea, de asemenea, și cine rămâne repetent.” Este greșit să scriem deasemenea;

din nou, locuțiune adverbială sinonimă cu „iarăși”, „încă o dată”. Se va scrie corect „Vom pleca din nou!”, nu „Vom pleca dinou!”.

-locuțiunea dintr-odată nu se mai scrie dintr-o dată: „Dintr-o dată îmi dau seama că am greșit drumul.”. Corectă este scrierea dintr-odată: „Dintr-odată îmi dau seama că am greșit drumul.”

în afară de, nu înafară de: cele trei cuvinte care alcătuiesc locuțiunea se scriu separat, așadar, corect este „Mai chem pe cineva în afară de voi?”. Este incorectă scrierea sintagmei astfel: „Mai chem pe cineva înafară de voi?”

-locuțiunea într-adevăr se scrie doar cu cratimă, nu împreună: „Într-adevăr, acum s-a străduit!”

Un fenomen fonetic reflectă și scrierea incorectă a sintagmei un pic, sinonimă cu „puțin”. Deseori o găsim scrisă într-un cuvânt, umpic, precum în exemplul „Mă mai uit umpic, apoi plec.” Corect este „Mă mai uit un pic, apoi plec.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

62 + = 66

Editorial

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în principal a …
Corespondenta la redactie