Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect: „Îmi cer scuze” sau „Vă cer scuze”?

Expresia “a cere scuze”/ “a cere iertare” se poate auzi, frecvent, in forma reflexiva, cu pronumele in cazul dativ – “Imi cer scuze”/”iertare” – care nu mai permite adaugarea unui alt dativ pronominal, ci numai constructii prepozitionale, de felul „Imi cer scuze de la tine/fata de tine”, menite sa-l indice pe destinatarul cererii. Tendinta de folosire a structurii reflexive este justificata de implicarea afectiva accentuata a subiectului la actiunea care il priveste – „Imi cer iertare pentru deranj”, „Si-a cerut iertare pentru intarziere” etc. In mod logic, in astfel de expresii, mai importanta pare a fi, totusi, persoana careia ii este adresta cererea – „A cerut scuze profesorului”, „Copilul a cerut iertaremamei”. Asadar, care este forma corecta? Chiar si in randul lingvistilor exista controverse, cei mai pretentiosi sustinand ca „Imi cer scuze” este o formulare inadecvata, un nonsens („Imi cer scuze mie”), forma corecta fiind „Iti cer scuze”. Altii interpreteaza expresia ca o copiere a unei structuri din limba franceza  – „presenter/demander de des excuses”, cu intelesul „Iti cer sa imi prezinti scuze”, ceea ce ar avea un cu totul alt sens.

Ambele interpretari sunt, intr-un anume fel, excesive, creand false probleme. Raspunsul clar la intrebarea din titlu este ca ambele forme sunt corecte – „Imi cer scuze” (iertare)/”Va cer scuze (iertare)”, fiecare vorbitor putand sa aleaga formularea care i se pare mai fireasca si tinand seama, eventual, de anumite nuante de politete. De exemplu, se considera ca sunt mai protocolare formulari ca „Va cer iertare”/”Va rog sa primiti scuzele mele”, in raport cu celelalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

89 − = 86

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie