Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “ia” sau “i-a”

Scrierea cu sau fără cratimă a unor cuvinte de felul ia/i-a, iau/i-au, sa/s-a. la/l-a, mai/m-ai etc. poate crea anumite dificultăți, dacă nu cunoaștem explicația gramaticală a acestor fapte de limbă și dacă nu suntem atenți la contextul în care apar. În cărțile de specialitate, acestea intră în categoria omofonelor – cuvinte care se pronunță identic, dar se scriu diferit. Așadar, nu este vorba de faptul că una dintre forme ar fi greșită, iar cealaltă corectă, ci de alegerea pe care o facem, într-o situație sau alta. Mai exact, ia, scris într-un cuvânt, se folosește ori de câte ori este vorba de verbul a lua (verb neregulat), la modul indicativ, timpul prezent, persoana a treia, numărul singular – el/ea ia. Conjugarea completa a verbului a lua, la acest mod și timp este : eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luam, voi luati, ei iau. La modul conjunctiv, timpul prezent, verbul a lua are următoarele forme : eu să iau, tu să iei, el/ea să ia, noi să luăm, voi să luați, ei/ele să ia.

De asemenea, ia se scrie fără cratimă și când cuvântul are valoarea unei interjecții, sinonimă cu Iată!, Iaca !, Vezi!, care exprimă un îndemn sau o anume stare de indiferență, în formulări precum : Unde pleci ? – Ia, până la vecinul meu !

Se scrie i-a atunci când cratima marchează rostirea împreună a două părți de vorbire diferite – i (pronume personal, persoana a treia, numărul singular, forma neaccentuată) și a (auxiliarul perfectului compus al oricărui verb, la persoana a treia, singular) : El i-a spus adevărul a spus (verb) și i (pronume personal, forma neaccentuată – lui/ei îi, i).

În mod similar se diferențiază și alte ortograme : Ei iau masa în oraș (iaude la verbul a lua) și Ei i-au oferit un cadou Mariei (situație în care cratima indică rostirea împreună a pronumelui personal, forma neaccentuata i și a auxiliarului perfectului compus au, din au oferit).

În loc de recapitulare, putem să construim un enunț în care să utilizăm formele menționate anterior, pentru a le putea reține mai ușor, și care ar putea fi, de exemplu : Ia, mă gândeam și eu că atunci când i-a spus să ia avionul, nu i-au trecut prin minte consecințele, iar eu iau în serios această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 13 =

Editorial
  • Țară, țară de vânzare!...Că ostași nu mai avem!

    Țară, țară de vânzare!…Că ostași nu mai avem!

    Laura Suzeanu ”– Să ştii, toar’şu Dej, că vine ea şi vremea noastră! – Da’ ce-ţi veni, bă Nicule, aşa deodată? Te-a bătut iar savanta sau ai început să crezi în obscurantisme? – Am semnele mele, toar’şu Dej. – Ce semne, mă? Alea de ţi le-am făcut io cu tovarăşii …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    De la palimpsest la palimtext Palimpsest este un cuvânt din limba …
Corespondenta la redactie