Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “ia” sau “i-a”

Scrierea cu sau fără cratimă a unor cuvinte de felul ia/i-a, iau/i-au, sa/s-a. la/l-a, mai/m-ai etc. poate crea anumite dificultăți, dacă nu cunoaștem explicația gramaticală a acestor fapte de limbă și dacă nu suntem atenți la contextul în care apar. În cărțile de specialitate, acestea intră în categoria omofonelor – cuvinte care se pronunță identic, dar se scriu diferit. Așadar, nu este vorba de faptul că una dintre forme ar fi greșită, iar cealaltă corectă, ci de alegerea pe care o facem, într-o situație sau alta. Mai exact, ia, scris într-un cuvânt, se folosește ori de câte ori este vorba de verbul a lua (verb neregulat), la modul indicativ, timpul prezent, persoana a treia, numărul singular – el/ea ia. Conjugarea completa a verbului a lua, la acest mod și timp este : eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luam, voi luati, ei iau. La modul conjunctiv, timpul prezent, verbul a lua are următoarele forme : eu să iau, tu să iei, el/ea să ia, noi să luăm, voi să luați, ei/ele să ia.

De asemenea, ia se scrie fără cratimă și când cuvântul are valoarea unei interjecții, sinonimă cu Iată!, Iaca !, Vezi!, care exprimă un îndemn sau o anume stare de indiferență, în formulări precum : Unde pleci ? – Ia, până la vecinul meu !

Se scrie i-a atunci când cratima marchează rostirea împreună a două părți de vorbire diferite – i (pronume personal, persoana a treia, numărul singular, forma neaccentuată) și a (auxiliarul perfectului compus al oricărui verb, la persoana a treia, singular) : El i-a spus adevărul a spus (verb) și i (pronume personal, forma neaccentuată – lui/ei îi, i).

În mod similar se diferențiază și alte ortograme : Ei iau masa în oraș (iaude la verbul a lua) și Ei i-au oferit un cadou Mariei (situație în care cratima indică rostirea împreună a pronumelui personal, forma neaccentuata i și a auxiliarului perfectului compus au, din au oferit).

În loc de recapitulare, putem să construim un enunț în care să utilizăm formele menționate anterior, pentru a le putea reține mai ușor, și care ar putea fi, de exemplu : Ia, mă gândeam și eu că atunci când i-a spus să ia avionul, nu i-au trecut prin minte consecințele, iar eu iau în serios această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

97 − 92 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie