Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “ia” sau “i-a”

Scrierea cu sau fără cratimă a unor cuvinte de felul ia/i-a, iau/i-au, sa/s-a. la/l-a, mai/m-ai etc. poate crea anumite dificultăți, dacă nu cunoaștem explicația gramaticală a acestor fapte de limbă și dacă nu suntem atenți la contextul în care apar. În cărțile de specialitate, acestea intră în categoria omofonelor – cuvinte care se pronunță identic, dar se scriu diferit. Așadar, nu este vorba de faptul că una dintre forme ar fi greșită, iar cealaltă corectă, ci de alegerea pe care o facem, într-o situație sau alta. Mai exact, ia, scris într-un cuvânt, se folosește ori de câte ori este vorba de verbul a lua (verb neregulat), la modul indicativ, timpul prezent, persoana a treia, numărul singular – el/ea ia. Conjugarea completa a verbului a lua, la acest mod și timp este : eu iau, tu iei, el/ea ia, noi luam, voi luati, ei iau. La modul conjunctiv, timpul prezent, verbul a lua are următoarele forme : eu să iau, tu să iei, el/ea să ia, noi să luăm, voi să luați, ei/ele să ia.

De asemenea, ia se scrie fără cratimă și când cuvântul are valoarea unei interjecții, sinonimă cu Iată!, Iaca !, Vezi!, care exprimă un îndemn sau o anume stare de indiferență, în formulări precum : Unde pleci ? – Ia, până la vecinul meu !

Se scrie i-a atunci când cratima marchează rostirea împreună a două părți de vorbire diferite – i (pronume personal, persoana a treia, numărul singular, forma neaccentuată) și a (auxiliarul perfectului compus al oricărui verb, la persoana a treia, singular) : El i-a spus adevărul a spus (verb) și i (pronume personal, forma neaccentuată – lui/ei îi, i).

În mod similar se diferențiază și alte ortograme : Ei iau masa în oraș (iaude la verbul a lua) și Ei i-au oferit un cadou Mariei (situație în care cratima indică rostirea împreună a pronumelui personal, forma neaccentuata i și a auxiliarului perfectului compus au, din au oferit).

În loc de recapitulare, putem să construim un enunț în care să utilizăm formele menționate anterior, pentru a le putea reține mai ușor, și care ar putea fi, de exemplu : Ia, mă gândeam și eu că atunci când i-a spus să ia avionul, nu i-au trecut prin minte consecințele, iar eu iau în serios această situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 6 = 3

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie