Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul şi originea expresiei “In tristitia hilaris, in hilaritate tristis”

Expresia In tristitia hilaris, in hilaritate tristis”, însemnândÎn tristeţe vesel, în veselie trist, are o istorie de peste patru secole, celebritatea acesteia datorându-se, în primul rând, oamenilor de cultură, care au citat-o, de-a lungul timpului, în diverse contexte, pentru a sublinia o anumită atitudine umană. Se ştie mai puţin faptul că autorul ei este Giordano Bruno, teolog şi filosof italian, din secolul al XVI-lea, care a folosit această expresie ca motto al comediei sale – Candelaio, scrisă şi pusă în scena în 1582.

Mai târziu, filosoful german Arthur Schopenhauer, în principala sa lucrare, Lumea ca voinţă şi reprezentare, face referire la expresia lui Giordano Bruno pentru a defini condiţia omului superior, preocupat de cunoaşterea autentică, în opoziţie cu omul comun, adeseori marcat de manifestarea vulgarităţii, chinuit de dorinţe mărunte. Omul superior, subliniază filosoful, are, de obicei, “un aer de mare seninătate, cumva nepământesc, care răzbate şi coexistă foarte bine cu melancolia celorlalte trăsături ale feţei, această legătură putând fi nimerit exprimată cu ajutorul mottoului lui Giordano Bruno: În tristitia hilaris, în hilaritate tristis”.

Mihai Eminescu, influenţat şi el de filosofia schopenhaueriană şi lucid observator al condiţiei umane, face apel, de asemenea, la expresia lui Giodano Bruno, pentru a arăta că omul superior are întotdeauna un aer de “măreţie calmă, parcă supra-pamantească” şi care “concordă de minune cu unda de melancolie vizibilă în toată fiinţa lui”.

Dincolo, însă, de sfera reperelor literare şi filosofice, expresia În tristitia hilaris, în hilaritate tristis se foloseşte pentru a pune în evidenţă o caracteristică general umană – aceea că, oscilând între bucurie şi tristeţe, omul, de obicei, nu le trăieşte cu adevărat pe niciuna dintre acestea, că în orice bucurie există o undă de tristeţe şi invers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 2 =

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie