Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “hazarde” sau “hazarduri”?

Pe nenumărate site-ri şi reviste/ziare on line, unele chiar dedicate şcolii, ca ajutor pentru elevi, sau aparţinând unor instituţii de învăţământ superior, care ar trebui să fie repere, din toate punctele de vedere, se întrebuinţează pluralul hazarde. Iata cateva exemple: « Hazarde naturale » (e-scoala.ro), « Hazarde» (referat.ro), « Hazarde naturale şi antropice » (scritub.ro, regielive.ro), « Riscuri şi hazarde » (unibuc.ro), « Geografia hazardelor » (academia.edu), « Hazarde naturale » (wikipedia) etc.

Substantivul hazard, în limba română, este un împrumut din limba franceză (fr. hasard), şi înseamnă: împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută;  soartă, destin; joc de hazard = joc de noroc (DEX).

Fiind un substantiv de genul neutru, forma corectă de plural este hazarduri, varianta incorectă hazarde apărând, probabil, sub influenţa altor substantive neutre, care se termină în –e.
De asemenea, genitiv-dativul, care se formează de la pluralul nearticulat, este hazardurilor (nu hazardelor).

Se va spune corect, de exemplu: Hazardurile pot genera evenimente cu grave consecinte asupra oamenilor/ Cutremurele, erupţiile vulcanice sunt exemple de hazarduri naturale/Astrologii considera că hazardurile sunt doar legi necunoscute oamenilor etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 82 = 90

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Mameluc – sensul şi originea cuvântului Mameluc, în timp ce …
Corespondenta la redactie