Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

În general, formele de genitiv – dativ ale substantivelor feminine derivă din pluralul acestora: casă – case – casei, floare – flori – florii, fată – fete – fetei etc. În mod similar, pentru substantivele soră (cu sensul de grad de rudenie) si noră, formele de genitiv – dativ, singurele corecte, vor fi: soră – surori – surorii, noră – nurori – nurorii. Exemplu : Le-am spus surorii și nurorii mele să mă ajute în această problemă/ Voi ține seama de părerile surorii și nurorii mele etc. Dacă substantivele în discuție sunt însoțite de articol nehotărât, trebuie atenție la ortografierea cu un singur –i : I-am spus unei surori/ unei nurori etc.

În cazul substantivului soră, mai trebuie știut că, dacă are sensul de infirmieră, forma de plural, nearticulat, este tot surori, dar genitiv – dativul va fi sorei. Prin urmare, vom spune corect, de exemplu : I-am spus surorii mele să mă aștepte acasă, dar În spital, ajutorul sorei de serviciu mi-a fost de mare folos/ I-a spus sorei-șefe să cheme doctorul/ Surorile-șefe de la toate secțiile spitalului au fost convocate la o ședință etc.

În limbajul curent, sunt folosite frecvent și structuri colocviale, precum soră-mea, noră-mea, ale căror forme de genitiv – dativ sunt soră-mii (soră-tii, soră-sii)/ noră-mii (noră-tii, noră-sii). Exemplu : I-a cerut soră-sii/ noră-sii să ajungă la timp etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 37 = 38

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie