Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

În general, formele de genitiv – dativ ale substantivelor feminine derivă din pluralul acestora: casă – case – casei, floare – flori – florii, fată – fete – fetei etc. În mod similar, pentru substantivele soră (cu sensul de grad de rudenie) si noră, formele de genitiv – dativ, singurele corecte, vor fi: soră – surori – surorii, noră – nurori – nurorii. Exemplu : Le-am spus surorii și nurorii mele să mă ajute în această problemă/ Voi ține seama de părerile surorii și nurorii mele etc. Dacă substantivele în discuție sunt însoțite de articol nehotărât, trebuie atenție la ortografierea cu un singur –i : I-am spus unei surori/ unei nurori etc.

În cazul substantivului soră, mai trebuie știut că, dacă are sensul de infirmieră, forma de plural, nearticulat, este tot surori, dar genitiv – dativul va fi sorei. Prin urmare, vom spune corect, de exemplu : I-am spus surorii mele să mă aștepte acasă, dar În spital, ajutorul sorei de serviciu mi-a fost de mare folos/ I-a spus sorei-șefe să cheme doctorul/ Surorile-șefe de la toate secțiile spitalului au fost convocate la o ședință etc.

În limbajul curent, sunt folosite frecvent și structuri colocviale, precum soră-mea, noră-mea, ale căror forme de genitiv – dativ sunt soră-mii (soră-tii, soră-sii)/ noră-mii (noră-tii, noră-sii). Exemplu : I-a cerut soră-sii/ noră-sii să ajungă la timp etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 5 = 3

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie