Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – îngheţate sau îngheţăţi?

Trăim într-o epocă în care ne grăbim, în toate, în acţiunile noastre, în deciziile noastre şi chiar în felul în care vorbim. Până la urmă, s-ar putea gândi unii, ce importanţă mai are dacă spun Aş vrea să cumpăr două îngheţate/ îngheţăţi. Rezultatul e acelaşi, voi cumpăra, probabil, două îngheţate/ îngheţăţi, care vor avea gustul la fel, indiferent cum pronunţ cuvântul care le denumeşte. Numai că « sănătatea » unei limbi este la fel de importantă ca orice alt aspect al vieţii noastre, deoarece exprima gradul de cultură al unui popor, al fiecărui individ în parte, de care, indirect, depind multe altele.
Evident, singura formă corectă de plural a substantivului îngheţată este îngheţate. Acest substantiv provine din forma de feminin a adjectivului corespunzător, referindu-se la crema de fructe, cacao, ouă etc. răcită până la solidificare/ (cremă) îngheţată. Apariţia unei variante incorecte – îngheţăţi – se explică, probabil, prin confuzia cu forma de masculin, plural, a adjectivului – copaci îngheţaţi, de exemplu.

Prin urmare, singura variantă corectă de plural, pentru substantivul din titlul articolului, este îngheţate : Prefer îngheţatele cu fructe/ Îngheţatele cu frişcă au un gust deosebit etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 3 = 3

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Floralia şi Floriile/Duminica stâlpărilor – origine, semnificaţie, simboluri Floralia sau …
Corespondenta la redactie