Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – ingredienţi sau ingrediente?

Am citit de curând, pe facebook, un articol care prezenta “Ingredienţi  activi folosiţi în terapiile anti-aging”. Din curiozitate, am căutat să văd dacă termenul ingredienţi a fost folosit întâmplător sau are o anume frecvenţă şi am stilou-scrisdescoperit nenumărate alte exemple: “Ingredienţi marini activi” (magicyoung.ro), “Cei mai potenţi ingredienţi anti-age pentru noapte” (danasota.com), “Ingredienţi activi şi utilizare medicală” (ierburisacre.blogspot.com), “Aditivi şi ingredienţi alimentari” (biblioteca.regielive.ro), “Ingredienţi brevetaţi” (proestetic.ro) s.a.m.d.

Termenul ingredient este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. ingredient), cu sensul : substanţă care intră ca accesoriu în compoziţia unui medicament, a unui aliment etc., fie pentru a-i conferi anumite calităţi, fie ca material intrebare corectde umplutură într-un produs etc. (DEX). Este un substantiv de genul neutru şi, prin urmare, singura formă corectă de plural este ingrediente.

Aşadar, se va spune corect, de exemplu: Ingrediente active folosite în terapiile anti-aging/ Aditivi şi ingrediente alimentare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 85 = 88

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie