Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Substantivul DEFILEU și pluralul lui: DEFILEIE, DEFILEE sau DEFILEURI?

Potrivit DEX (Dicționarul Explicativ al limbii române), substantivul defileu este explicat ca fiind o vale transversală îngustă, adâncă și lungă, cu versanți abrupți, săpată de o apă curgătoare în regiunile muntoase.
Substantivul a fost împrumutat din limba franceză: défilé.

Substantivele neutre din limba română care se termină la nominativ singular în diftongul -eu, se împart în trei categorii, din punctul de vedere al formelor de plural:

  • substantive vechi, care formează pluralul nearticulat în -ie: heleşteu – heleşteie, curcubeu – curcubeie, jujeu – jujeie, zmeu – zmeie etc.
  • substantive împrumutate din alte limbi, care fac pluralul în -e, în loc de –ieliceu- licee, muzeu- muzee, etc.
  • substantive împrumutate, care fac pluralul în –uridefileu – defileuri, careu – careuri.

Astfel, forma corectă de plural a substantivului defileu este defileuri iar articulat se spune și scrie defileurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + = 16

Editorial

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

14 februarie 2018

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

Laura Suzeanu Lăcomia sau interesele de orice fel distrug echilibrul unor întinderi de pământ ce aparțin orașului, învingând astfel nu doar sentimentele pe care unii poate nici nu le au, dar ajungând să doboare rațiunea și logica, mersul natural al lucrurilor, normalitatea. Politicul devine un fel de ”magne cum lauda” printre formele primitive de viață ale diverșilor trepăduși, unde malformații precum înșelăciunea și decăderea morală, lipsa de bun simț și nelegiuirea își găsesc loc în gazdele primitoare, deschise spre pungășie. Consilierii oltenițeni, mai puțin unul dintre aceștia, au votat de curând vânzarea unui teren de aproape 25 de ha lângă Ecluza Canal Dunăre-Argeș, în zona Portului Oltenița.

Corespondenta la redactie