Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “face-ţi-mi” sau “faceţi-mi”, “scrie-ți-mi” sau “scrieţi-mi” etc.?

Vedem uneori confuzia între terminaţia specifică persoanei a doua plural, a verbelor, la modul indicativ, timpul prezent, sau la imperativ, şi ţi, pronume personal, forma neaccentuata, aflat, în diverse construcţii, în apropierea verbului.
Se scriu cu cratimă structurile formate din verb la modul imperativ, persoana a doua singular (tu), urmat de pronumele, forma neaccentuata – ţi, în cazul dativ (aşa-numitul dativ posesiv), exprimând posesia sau acţiuni referitoare la sine: Tu fă-ţi bagajele (cu sensul bagajele tale) şi apoi plecăm!/Spune-ţi (spune ţie) că vei ajunge un învingător pentru a reuși! etc.

Dacă avem situații cu verbe la persoana a doua, plural, indicativ prezent, se va scrie corect, întotdeauna, fără cratimă : voi dansați, mâncaţi, cumpărați, plecaţi, povestiţi, urcați etc. sau la imperativ : Vorbiți!, Plecaţi ! etc.

Un mijloc sigur de control este următorul : pronumele –ti nu urmează niciodată după un verb la persoana a doua plural. Deci, dacă subiectul este voiţi final face parte din formă verbului, ca marcă a persoanei a doua plural şi se scrie fără cratimă.

În structurile scrieți-mi, cântați-mi, spuneți-mi, dați-mi se poate observa că mai intervine un pronume personal, forma neaccentuata – mi (în mod similar, ar fi putut fi : le, i, ne)

scrieţi-mi (voi scrieţi mie/mi), cântaţi-mi etc. sau daţi-le (voi dați lor/le), daţi-i (lui/i), daţi-ne(nouă/ne) etc.

 

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie