Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – a (se) focusa sau a (se) concentra?

Deşi se poate constata, cu uşurinţă, atât în mass-media, cât şi în limbajul cotidian, tendinţa de folosire frecventă a verbului a se focusa (cu sensul a se concentra) şi a substantivului focusare (concentrare), aceste cuvinte nu sunt Litereprezente în dicţionarele romaneşti. Există, în limba română, un substantiv – focus – dar care are un cu totul alt înţeles – Bacterii localizate, cel mai adesea, în gură şi faringe, care răspândesc în sânge focare de infecţie. 2. Focar, la lentile şi oglinzi ( germ. Fokus, fr. focus).

A focusa, în româneşte, este un calc lingvistic (o copiere) a verbului englezesc to focus, iar substantivul focusare a apărut prin derivare cu sufixul –are, după modelul altor cuvinte create în acest fel.

Nici utilizarea verbului a (se) focaliza şi a substantivului focalizare, ca sinonime pentru a (se) focusa şi focusare nu este o soluţie viabilă, deoarece acestea au un înţeles strict, tehnic –  A face să treacă printr-un singur punct toate razele unui fascicul, respectiv Concentrarea într-un focar a razelor de unde sau de particule în miscare. ♦ Operaţia de reglare Grammara unui instrument optic, astfel că imaginea să fie văzută clar.

Prin urmare, chiar dacă, în timp, limba română va asimila şi acest verb – a se focusa – cum s-a întâmplat şi cu alte neologisme, până atunci, singura variantă corectă rămâne verbul a (se) concentra (a-şi îndrepta întreaga atenţie sau preocupare într-o singură direcţie; a fi absorbit, preocupat de ceva).

Vom spune corect, de exemplu: S-a concentrat intens în vederea rezolvării acestei probleme/E nevoie de exerciţiu pentru a rămâne concentrat mai mult timp/S-a concentrat asupra carierei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 25 = 27

Editorial

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

14 februarie 2018

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

Laura Suzeanu Lăcomia sau interesele de orice fel distrug echilibrul unor întinderi de pământ ce aparțin orașului, învingând astfel nu doar sentimentele pe care unii poate nici nu le au, dar ajungând să doboare rațiunea și logica, mersul natural al lucrurilor, normalitatea. Politicul devine un fel de ”magne cum lauda” printre formele primitive de viață ale diverșilor trepăduși, unde malformații precum înșelăciunea și decăderea morală, lipsa de bun simț și nelegiuirea își găsesc loc în gazdele primitoare, deschise spre pungășie. Consilierii oltenițeni, mai puțin unul dintre aceștia, au votat de curând vânzarea unui teren de aproape 25 de ha lângă Ecluza Canal Dunăre-Argeș, în zona Portului Oltenița.

 • 2
 • 1.316
 • 316
 • 4.643
 • 707
 • 36.919
 • 187.949
 • 1.955.994
 • 4.176.173
 • 845.907
 • 10
 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cele mai întâlnite greșeli gramaticale 1. „Decât” sau „Doar” Adverbele …
Corespondenta la redactie