Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – şprey, şpray sau spray?

În limbajul modern, ca urmare a tendinţei fireşti de îmbogăţire a limbii, pe măsură ce apar noi realităţi pentru care nu există cuvinte care să le denumească, dar şi ca urmare a rolului major al mass-mediei în impunerea unor neologisme, au pastruns nenumărate cuvinte împrumutate, în special din limba engleză. Unele au fost adaptate regulilor de scriere şi pronunţie specifice limbii române, o limba care funcţionează după principiul fonetic (pronunţăm aşa cum scriem), altele şi-au conservat forma şi pronunţia din limba din care provin.

Cuvântul din titlul articolului, cu sensul substanţa cosmetică pulverizată de un atomizor(DEX), provine din limba engleză (spray) şi, în limba romana, se scrie ca în limba din care provine – spray – şi se pronunţă tot ca în engleză – [sprei].

Formele articulate de singular şi plural sunt spray-ul, respectiv spray-urile (plural nearticulat – spray-uri), toate scrise cu cratimă.

Asadar, corecte sunt formele: spray (pronuntat [sprei], spray-ul, spray-uri, spray-urile.
Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie