Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – glasvant, glazvand sau glasvand ?

Cuvântul din titlul articolului, care poate fi auzit în variantele menţionate – glasvant, glazvand sau glasvand Cartedenumeşte  1. peretele interior alcătuit din panouri de sticlă montate pe un cadru de lemn sau de metal. 2. uşa pliantă, cu geamuri, care separă două încăperi (DEX).

În limba română, acest cuvânt este un împrumut din limba germană (germ. glaswand), care a fost adaptat la ortografia românească (w fiind transcris ca v, in rest pastrandu-se structura fonetica din limba de origine), Carte peste carteastfel că singura formă corectă este glasvand. Celelalte două variante, incorecte, au apărut fie sub influenţa altor cuvinte care se termină în –ant, fie (varianta glazvand) pentru că –s, aflat în apropierea lui –v, se aude ca o consoană sonoră (z) şi nu surdă, cum este, de fapt, s.

Mai trebuie ştiut că forma corectă de plural este glasvanduri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − = 12

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie