Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect “Mi-am luat adidaşi Nike” sau “Mi-am luat încălţăminte sport Nike”?

Deoarece folosirea termenului “adidas” iscă o serie de comentarii printre vorbitori, ne vom referi la eponime (cuvânt provenit de la grecescul eponymus – cel care dă numele). În terminologia lingvistică, eponimele au trei înţelesuri, printre care şi acela de “termen derivat de la nume proprii”. DEX-dictionarul-explicativ-al-limbii-romane-univers-enciclopedic-Academia-Romana
Cuvântul “adidas” face parte din această categorie, desemnând iniţial pantofii de sport marca Adidas (de la numele unui cizmar german – Adolphe Dassler). Cu timpul, termenul s-a generalizat devenind substantiv comun, iar potrivit DEX, înseamnă “orice tip de încălţăminte sportivă”.
Ţinându-se cont de sensul actual al termenului “adidas”, asocierile “adidaşi Nike, Puma etc” sunt acceptate în limbă. De altfel, dicţionarele (vezi DOOM 2005, DEX) redau dublul sens al termenului – substantiv comun/substantiv propriu. În consecinţă, în enunţurile din titlu ambele variante sunt corecte.
În aceeaşi “familie” a eponimelor intră şi cuvântul “xerox”, provenit de la numele primei companii de multiplicat Xerox Corporation. Din hipercorectitudine, mulţi sunt înclinaţi să creadă că termenul “xerox” este impropriu folosit cu sensul de “copie” sau “copiator”, însă, la fel ca în cazul lui “adidas”, de peste un sfert de secol, cuvântul s-a impus în limbă ca substantiv comun. zeu
Alte cuvinte (substantive comune) ce îşi au originea de la nume proprii (eponime): diesel (Rudolf Diesel –inginer german), sandviş (contele Sanwich), hermafrodit (Hermaphroditos – personaj mitologic), boicot (de la Ch. Boycot – proprietar irlandez), huligan (Patrik Hooligan – hot şi tâlhar irlandez), amper (André-Marie Ampère – fizician şi matematician englez) etc. 

surse: on line
Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 2

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie