Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Profesoarele aflate la un pas de pensie, pot continua activitatea la catedră

După luni de zile de la apariția în Monitorul Oficial a Deciziei CCR prin care se modifică condițiile de pensionare a cadrelor didactice titulare, a apărut și Ordinul ministrului Educației cu privire la mobilitatea cadrelor didactice 2019-2020. Astfel, dacă vor, profesoarele din învățământul oltenițean, aflate în prag de pensionare, au asigurată continuarea activității. Este cazul profesoarelor care au cerut să predea ca titular în anul școlar 2018-2019, al celor care urmau să se pensioneze începând cu 1 septembrie 2018 și au solicitat să rămână la catedră, dar și al celor care au rămas în activitate ca titular în ultimii 3 ani și nu au împlinit vârsta de 65 de ani și care doresc să predea în continuare.
Ordinul curpinde și programele pentru concursul de Titularizare 2019 la disciplinele de Cultură Generală, Tehnologice, Maiștri Instructori. Minoriăți și Religie. Însă una dintre cele mai importante modificări este legată de vârsta de pensionare. ”În baza Deciziei Curții Constituționale nr. 387/2018, cadrele didactice titulare, femei, care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. 2) lit. a), precum și cadrele didactice, femei, care au avut calitatea de personal didactic titular, reîncadrate în funcția de personal didactic, în anul școlar 2018-2019, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării, care nu împlinesc 65 de ani până la 1 septembrie 2019, pot opta, în scris, fie pentru menținerea în activitate ca titular până la împlinirea vârstei de 65 de ani, fie pentru pensionarea începând cu 1 septembrie 2019. Opțiunea Decizia 387 a Curții Constituționale din România a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 642 din 24 iulie 2018.

În Decizia 387/2018, CCR a dat o soluție prin care sintagma ”condiții de vârstă standard” cuprinsă în Codul Muncii nu poate să excludă femeia de la dreptul de a continua să muncească, la fel ca bărbatul, până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Prin decizia CCR, care își produce efectele de la data publicării în MO, femeia ajunsă la vârsta legală de pensionare poate opta pentru continuarea activității, până la vârsta legală de pensionare stabilită prin lege pentru bărbați, la data respectivă.

 

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie