Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Prognoza ANM pentru perioada 15-28 mai. Cum va fi vremea în România, în următoarele două săptămâni

În următoarele două săptămâni, temperaturile maxime pot atinge 23-24 de grade Celsius, în Banat, iar minimele pot coborî până la 0 grade Celsius, la munte. În intervalul 18 – 21 mai, vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă din an. Vor exista, de asemenea, perioade când se vor semnala averse însoţite şi de descărcări electrice, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă pentru perioada 15 – 28 mai 2017.

BANAT

În primele două zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor avea medii de 22…23 de grade, iar cele minime vor fi, în medie, de 10…11 grade.

Aceste medii regionale vor scădea în intervalul 17- 19 mai cu aproximativ 2 grade, ziua şi cu 3…4 grade, noaptea, când vremea va deveni răcoroasă pentru a doua decadă a lunii mai. Începînd din 20 mai, valorile termice se vor apropia treptat de cele normale, astfel încât maximele se vor situa, în medie, între 22 şi 24 de grade, iar cele minime vor oscila în jurul mediei de 11 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în intervalele 16-17 mai şi 20-21 mai, precum şi în timpul celei de-a doua săptămâni, când aversele vor fi însoţite şi de descărcări electrice, iar local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate.

CRIŞANA

Pe 15 şi 16 mai, temperaturile maxime vor avea medii de 21…23 de grade, iar minimele termice se vor situa, în medie, între 8 şi 10 grade.

Aceste valori vor fi mai scăzute în intervalul 17 – 19 mai, cu 1…2 grade, ziua şi 3…4 grade, noaptea, astfel că vremea va deveni rece pentru a doua decadă a lunii mai.

Începând din 20 mai, valorile termice se vor apropia treptat de cele normale, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în medie, între 21 şi 23 de
grade, iar cele minime vor oscila în jurul valorii de 10 grade.

Temporar vor fi averse în intervalul 16 -17 mai şi în timpul celei de-a doua săptămâni,când se vor semnala şi descărcări electrice, iar local ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

TRANSILVANIA

În intervalul 15 – 17 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 19…20 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 7…8 grade. Pe fondul răcirii vremii, în a doua jumătate a primei săptămâni, media temperaturilor maxime va scădea spre 17 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 3…6 grade, chiar mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de brumă.

Începînd cu data de 21 mai se va reveni la un regim termic apropiat de cel normal, în medie cu temperaturi maxime în jurul a 21 de grade şi minime de 8…9 grade. Probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi cantităţi de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în special pe parcursul celei de-a doua săptămâni.

MARAMUREŞ

Pe 15 şi 16 mai, temperaturile maxime vor avea medii de 20…21 de grade, iar minimele termice se vor situa, în medie, între 7 şi 9 grade. Aceste valori vor fi mai scăzute în intervalul 17 – 19 mai, cu 1…2 grade, ziua, şi 3…4 grade, noaptea, astfel că vremea va deveni rece pentru a doua decadă a lunii mai.

Cu începere din 20 mai, valorile termice se vor apropia de cele normale, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în medie, între 20 şi 22 de
grade, iar cele minime vor oscila în jurul mediei de 9 grade.

Temporar vor fi averse în intervalul 16 -17 mai şi în timpul celei de-a doua săptămâni, când se vor semnala şi descărcări electrice, iar local ploile pot fi mai însemnate cantitativ.

MOLDOVA

În zilele de 15 şi 16 mai, mediile temperaturilor maxime vor fi de 20…21 de grade, iar cele ale minimelor nocturne, de 8…10 grade. Vremea se va răci în intervalul 17- 20 mai, astfel încât media temperaturilor maxime nu va depăşi 16…18 grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5…7 grade.

Începînd cu data de 21 mai, se va reveni treptat la un regim termic apropiat de cel normal, în medie cu temperaturi maxime în jurul a 21 de grade şi
minime de 9…10 grade. În intervalele 18-19 mai, 21-23 mai şi 25-26 mai, probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice va fi ridicată.

DOBROGEA

Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice pentru a doua jumătate a lunii mai. Astfel, temperaturile maxime vor oscila în jurul mediei de 21 de grade, iar cele minime se vor încadra, în medie, între 11 şi 13 grade. Excepţie va face intervalul 17 – 20 mai, când vremea va fi răcoroasă, media regională a maximelor urmând a se situa între 16 şi 19 grade, iar cea a minimelor nocturne, între 8 şi 10 grade.
Începând cu data de 18 mai, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată aproape zilnic, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate în intervale scurte de timp.

MUNTENIA

În intervalul 18 – 21 mai, vremea va fi răcoroasă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime, în medie, de la 18 la 21 grade şi o medie a temperaturilor minime cuprinsă între 7 şi 9 grade. Însă, în intervalul 15 – 17 mai, precum şi în timpul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru a treia lună de primăvară şi se va caracteriza prin medii de 22…24 de grade ale valorilor maxime diurne şi de 10…12 grade, ale minimelor nocturne.

Pe parcursul celor două săptămâni se vor semnala averse aproape în fiecare zi, fiind posibile şi descărcările electrice, iar probabilitatea ca ploile să fie pe arii extinse şi local importante cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 18 – 19 mai şi 21 – 23 mai.

OLTENIA
În intervalul 15 – 17 mai, precum şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru a treia lună de primăvară şi se va caracteriza prin medii de 21…24 de grade ale valorilor diurne şi de 10…12 grade ale celor nocturne. Excepţie va face intervalul 18 – 20 mai, cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an şi în care temperaturile maxime se vor situa, în medie, de la 19 la 21 grade, iar media temperaturilor minime va fi de 7… 8 grade.

Se vor semnala averse şi descărcări electrice aproape în fiecare zi a perioadei de prognoză, iar probabilitatea ca ploile să fie pe spaţii extinse şi local importante cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 16 – 17 mai şi 21 – 23 mai.

LA MUNTE
În primele zile ale intervalului de prognoză, în această regiune vremea va fi apropiată de cea normală termic, însă în intervalul 18 – 20 mai se va răci, astfel încât media maximelor termice va scădea de la 11 la 9 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 3 la 0 grade. În timpul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi cel normal pentru a doua jumătate a lunii mai şi va fi caracterizat prin valori medii de 12…14 grade, ziua şi de 2…5 grade, noaptea.

În fiecare zi a perioadei celor două săptămâni de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată. Acestea pot fi local mai importante cantitativ în intervalele 16 – 17 mai şi 21 – 26 mai.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, potrivit ANM.

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Mihail şi Gavriil – originea şi semnificaţia numelor Sărbătoarea Sfinţilor …
Corespondenta la redactie