Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Râsul în hohote alungă durerile

Râsul în hohote diminuează senzaţia de durere, datorită unor molecule, denumite opiacee, care “inundă” creierul, potrivit unui studiu britanic realizat recent.ras-inside

Cercetătorii au testat în laborator reacţia la durere a voluntarilor care urmăreau secvenţe din serialele de comedie “Mr. Bean”, “Prietenii tăi” sau din emisiuni non-umoristice despre golf şi viaţa animalelor. Senzaţia de durere le era provocată prin aplicarea pe piele a unei frapiere cu gheaţă, unde se raceşte vinul sau şampania, şi a unui garou strâns până la limita de toleranţă.

Un alt test a fost efectuat în timpul Festivalului de le Edinburgh pe voluntari care priveau fie o comedie, fie o piesă dramatică. Imediat după spectacol, pentru a vedea dacă râsul diminuează senzaţia de durere, voluntarii au fost invitaţi să se sprijine de un zid, cu genunchii îndoiţi, ca şi cum ar sta pe un scaun invizibil. Astfel, s-a constatat că un sfert de oră de râs în hohote este suficient pentru a creşte cu circa 10% toleranţa la durere, susţin autorii studiului. In schimb, vizionarea unor emisiuni non-umoristice sau a unor drame, nu are efecte împotriva durerii. Studiul a ţinut să facă însă o distincţie clară între râsul în hohote, singurul care are acest efect anti-durere, şi râsul politicos, de faţadă. Deoarece râsul în hohote se produce arareori atunci când eşti singur, să te afli într-un grup de prieteni pare o condiţie determinantă pentru declanşarea tipului de râs care eliberează în creier substanţele endorfine. Aceste molecule cu rolul de mesageri chimici între neuroni pot atenua semnalele de durere fizică sau de stres.

Endorfinele sunt produse în timpul exercitiilor fizice, acestea fiind motivul pentru care unii au o senzaţie placută atunci când aleargă sau când practică anumite sporturi. Râsul în hohote implică şi un exerciţiu muscular involuntar şi repetat, în timpul căruia oamenii expiră aerul, fără a-şi relua suflul. Epuizarea cauzată de acest efort brusc antrenează producţia de endorfine, afirmă autorii studiului.

Acestea fiind spuse, la cât mai multe hohote de râs, oameni buni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

52 − 49 =

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Oul lui Columb (în italiană, “Uovo di Colombo”) este o expresie care …
Corespondenta la redactie