Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Săptămâna Europeană a Sportului aduce în atenție jocul de scrabble. La Școala ”Alex. Vlahuță”, cuvintele și inspirația se întâlnesc cu pasiunea

Elisabeta Genoa

În după-amiaza zilei de luni, 25 septembrie, a.c., la Școala Alexandru Vlahuță din Oltenița (Șc. Gen. nr. 6), elevi de școală primară din Oltenița și-au folosit mintea ingenios și util, au intrat în tainele jocului de scrabble, în cadrul unei competiții ce face parte din șirul de sporturi ce se vor practica săptămâna aceasta la Oltenița ori în alte câteva zone adiacente.


Toate aceste activități ale vigilenței și mișcării fac parte dintr-un amplu program încadrat în profilul proiectelor Săptămânii Europene a Sportului (SES). Copiii consideră că acest joc este o plăcere, dezvoltă vocabularul și îți demonstrează că timpul se poate petrece și astfel.
Ștefan Pall, reprezentant al Federației Române de Scrabble, este cel care s-a alăturat copiilor, explicându-le regulile jocului, antrenându-i pe micuți cu ritmul cuvintelor jocului minții, acesta oferind în același timp și detalii instituționale cu privire la Federațiile Române de Sport.
Participanții formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tablă având dimensiunile de 15×15 pătrățele, cuvinte ce se pot forma pe orizontală sau pe verticală, stil asemănător cuvintelor încrucișate.
Punctajul obținut este mai mare atunci când literele folosite sunt mai rare (mai valoroase) sau când sunt plasate pe pătrățele divers colorate, care dau diferite bonificații, ale tablei de joc. Cuvintele sunt valide doar dacă corespund dicționarelor acceptate oficial.

Organizatorul competițiilor din cadrul SES, profesor de sport, Cristiana Drăgan, a fost alături de voluntarii implicați în organizarea concursului de scrabble de luni.


Aceștia arată disponibilitatea celor care doresc să privească lumea prin ochii sportului, fiecare dintre ei (avocat Valentina Popescu, profesor și director al Școlii ”Alex. Vlahuță”, Florin Pană, elev de liceu, Bogdan Niculiță) descrie un conținut, fragmentează activitățile coordonate cu prezentări minuțioase în contactul cu participanții: de la cei mici la seniorii competițiilor.

Materialele promoţionale şi  diplomele au fost asigurate de Uniunea Europeană.

Scrabble este un joc de litere între doi sau mai multi jucători (numărul jucătorilor este nelimitat la unele genuri de partidă). De regulă, scopul unui jucător este realizarea unui punctaj cât mai mare, prin plasarea pe o tablă de joc a diverse cuvinte, cu ajutorul unor jetoane marcate cu litere.


Din anul 1931, când jocul a fost inventat de americanul Alfred Butts, Scrabble a evoluat de la un joc distractiv spre un sport competițional. Potrivit informațiilor on line, în România, istoria jocului de scrabble începe în februarie 1982, atunci când inginerii Șerban Teodoru și Ioan Comănescu adaptează jocul pentru limba română. Ei publică în revista Știință și Tehnică, timp de aproape doi ani, o serie de articole de inițiere propunând spre rezolvare o serie de teme clasice sau originale. În același an, Ionel Apostol inițiază o pagină de scrabble în revista Flacăra-Rebus. Preluată în anul următor de Ninel Aldea și Alexandru Petrescu, această pagină de revistă va deveni, pe tot parcursul anilor ’80, centrul mișcării de scrabble din România. RECOOP începe comercializarea jocului și editează o carte de inițiere în scrabble, sub semnătura lui Dan Ștefănescu, și mai multe dicționare de scrabble realizate de Dorina Arhip, Dan Ursuleanu și Ioan Danciu. Iau ființă primele cluburi de scrabble, iar în 1984 au loc primele întâlniri ale jucătorilor la București și Piatra Neamț.

În 1987 jocul de scrabble este recunoscut oficial în România ca disciplină sportivă prin constituirea Comisiei de Șah Electronic și Jocuri Logice – care cuprindea și Secția de Scrabble – în cadrul Federației Române de Șah, asociere care a facilitat înființarea, la 26 ianuarie 1990, a Federației Române de Scrabble în cadrul Ministerului Sportului. Președinții FRSc: Ștefan Pall (1990 – 1992 și 2000 – 2008), Alexandru Petrescu (1992 – 1998), Matei Gall (1998 – 2000) și Dan-Laurențiu Sandu (din 2009).
Ca o concluzie generală, activitățile organizate de prof. Cristiana Drăgan în Oltenița și pe raza județului Călărași ori în Călărași, au dovedit solidaritate, că ucelor strânși în jurul acțiunilor sportive este acela de a participa la competiții, pentru a-și descoperi mai multe capacități, au demonstrat că sunt mulți iubitori de sport, că sunt și mai mulți pasionați de șah ori scrabble.


Săptămâna Europeană a Sportului este un cumul de activități dedicate promovării mișcării, încercării diferitelor activităţi şi sporturi noi, demonstrația pe viu a unor capacități nedezvoltate sau vădit existente în participanți. Săptămâna este pentru toți, indiferent de vârstă, mediu de proveniență sau condiție fizică. Săptămâna ar trebui să reunească persoanele fizice, autoritățile publice, mișcarea sportivă, organizațiile societății civile și sectorul privat.SES este o inițiativă a Comisiei Europene de promovare a sportului și a activității fizice în întreaga Europă. Având în vedere succesul înregistrat la primele  ediții, Săptămâna europeană a sportului va continua să creeze noi activități și, de asemenea, să le îmbunătățească pe cele care au avut succes. Tema generală a campaniei rămâne „#BeActive” și ar trebui să încurajeze orice persoană să fie activă pe durata acestei săptămâni, să rămână activă pe parcursul întregului an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 9 = 1

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie