Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Tinerii romi din Oltenița atenți la detalii: Fenomenul de negare a identității romilor trebuie oprit!

Articolul 6 din Constituția României spune că ”Statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea și dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”. Pornind de la acest aspect legislativ, un grup de tineri împreună cu formatorii lor s-au întâlnit formând ateliere de lucru, unde au interacționat și au tratat diverse subiecte legate de istoria, originea, tradițiile sau viața romilor.


Tinerii din comunitate, toți cu rezultate foarte bune în școli și licee sau facultăți au înțeles că ei sunt cei care trebuie să depună eforturi pentru ca tradițiile și cultura romani să fie prezentate de comunitatea însăși și cunoscute sau apreciate de majoritari.


Romii din zonă fac parte din trei neamuri: rudari, spoitori și de vatră. Din păcate, o parte dintre tradițiile și identitatea romilor s-a pierdut de-a lungul timpului din cauza evenimentelor istorice prin care aceștia au trecut: deportări în Transnistria, asimilarea în perioada comunistă, respectiv anti-țigănismul specific perioadei contemporane.


Fănel Petrescu discută cu tinerii, prezenți la unul dintre atelierele organizate, despre originea romilor, despre migrarea lor și imaginea negativă formată de unii dintre romi care au căzut în capcanele greșelilor și au insistat pe ele, imagine ce trebuie îndreptată. Fenomenul de negare a identității romilor trebuie oprit. De aceea, promovarea direcției lingvistice și a celei culturale sunt foarte importante.

Combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre romi pot fi înlăturate foarte ușor. Stigmatizarea romilor și discursul îndreptat împotriva acestora au efect emoțional, afectând stima de sine și încrederea în propriile abilități, dar au și efecte pe plan legal privind accesul la educație, locuirea, angajarea sau accesul la servicii de sănătate.


Dialogul intercultural dintre romi și majoritatea locuitorilor din Oltenița care nu aparține etniei este foarte important, iar proiectul ”Păstrarea Identității Rome la Oltenița” a fost inițiat tocmai pentru dezvoltarea acestui dialog, pentru cunoașterea și înțelegerea propriei identități și culturi, care pe termen lung să ducă la creșterea stimei de sine. Coordonatorul proiectului, Fane Petrescu, este convins că tinerii vor înțelege multe aspecte legate de viața etniei rome, că aceste întâlniri le sunt de folos nu doar în prezent dar și în atitudinile și relațiile lor de viitor. Tinerii prezenți fac parte din categoria celor pentru care studiul este foarte important, sunt elevi de școală generală sau de liceu cu rezultate deosebite la învățătură.

Proiectul ”Păstrarea identității rome în Oltenița” este sprijinit de Ministerul Culturii din România, cu scopul promovării valorilor minorității rome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 6 =

Editorial

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

14 februarie 2018

Avize importante pentru terenul votat de consilierii locali oltenițeni, dar și posibil focar de infecție. Zona este sit arheologic

Laura Suzeanu Lăcomia sau interesele de orice fel distrug echilibrul unor întinderi de pământ ce aparțin orașului, învingând astfel nu doar sentimentele pe care unii poate nici nu le au, dar ajungând să doboare rațiunea și logica, mersul natural al lucrurilor, normalitatea. Politicul devine un fel de ”magne cum lauda” printre formele primitive de viață ale diverșilor trepăduși, unde malformații precum înșelăciunea și decăderea morală, lipsa de bun simț și nelegiuirea își găsesc loc în gazdele primitoare, deschise spre pungășie. Consilierii oltenițeni, mai puțin unul dintre aceștia, au votat de curând vânzarea unui teren de aproape 25 de ha lângă Ecluza Canal Dunăre-Argeș, în zona Portului Oltenița.

 • 4
 • 4.838
 • 746
 • 5.156
 • 825
 • 40.454
 • 191.623
 • 1.958.390
 • 4.169.585
 • 844.809
 • 1.047
 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cele mai întâlnite greșeli gramaticale 1. „Decât” sau „Doar” Adverbele …
Corespondenta la redactie