Undă Verde pentru majorări: Vineri, 14 iulie, în Consiliul Local Oltenița, se va decide sistemul de salarizare al funcționarilor publici
Camera Deputaţilor a adoptat în luna aprilie a acestui an OUG 9 cu două amendamente prin care se măresc salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepresedinţilor de consilii judeţene.
Potrivit actului normativ, “începând cu luna aprilie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor de care beneficiază personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene se majorează cu 30% faţă de nivelul aflat în plată pentru luna martie 2017”.
Și pentru că șefii-s șefi…oricum, aleşii locali au beneficiat de o majorare a salariilor, după ce în luna februarie au crescut lefurile funcţionarilor publici cu 20%. Măsura a fost luată doar pentru câteva luni, mai precis până la 1 iulie când a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, salariaţii din sectorul public intrând astfel pe alte grile de salarizare. Majorarea cu 30% a lefurilor aleșilor a fost suportată din bugetul local până la 1 iulie, când a intrat în vigoare Legea salarizării unitare. Toate creşterile de până la 1 iulie au fost asigurate prin bugetul aprobat în luna martie.
În prezent salariul lui Petre Țone este de 9400 de lei brut, iar al lui Ion Pițoi de 7000 de lei.
Legea salarizării unitare a intrat in vigoare cu bani pentru bugetarii politici și cu promisiuni pentru profesori, medici și asistenții medicali
Bugetarii politici, cei de la vârful administrației locale și centrale, plus alte câteva categorii de bugetari au parte de majorări salariale de la 1 iulie. Pentru marile categorii de bugetari, profesori și personal medical, majorările salariale au fost lăsate pentru anul viitor, cand vom simți pe pielea noastră efectele acestei legi, ecourile economice ale proiectului. Legea se va aplica în două etape. În prima etapă, la 1 iulie 2017 se vor majora cu 20% soldele de funcţie ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcţie ale poliţiştilor şi se vor creşte salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale. A doua etapă de creşteri va avea loc la 1 ianuarie 2018, atunci când se vor mări salariile în Educaţie şi Sănătate. Pentru celelalte categorii de bugetari, majorarea va fi de 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.
Educația și Sănătatea mai au de așteptat, funcționarii publici la mâna bugetarilor politici
Prin exceptie, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali ar trebui să crească de le 1 martie 2018 la nivelul stabilit pentru 2022, adică la nivelul maxim. Salariile din învățământ ar trebui să se majoreze în etape, în ianuarie și martie, după ce inițial se promisese o creștere de 50 la suta în acest an.
Funcționarii din administrația locală trebuie să se dea bine cu șefii lor, cărora le revine sarcina să le gândească salariile. Funcționarii trebuie să fie obedienți și pașnici pentru ca în următorii cinci ani, mai ales dacă fac ce li se cere, să obțină încă 50 la sută la salariu, adică să le vină mana cerească în viață.
Vineri, 14 iulie a.c., într-o ședință extraordinară, se va pune în dezbatere pentru consilierii locali oltenițeni, grila de salarizare în cazul funcționarilor publici.
Majorări spectaculoase fără acoperire
Proiectul legislativ al PSD promite majorări spectaculoase de salarii, fără să fie deloc clar cum vor putea fi acestea suportate de bugetul la care, deja, s-au încasat mai puţine taxe ca anul trecut. Impactul bugetar al legii, estimat de Olguţa Vasilescu este 32 de miliarde de lei până în 2020, în timp ce preşedintele Consiliului Fiscal evalua impactul la 55-60 miliarde de lei.
Proiectul a stârnit nemulţumiri în sectorul privat, investitorii temându-se de o gravă distorsionare a pieţei muncii. Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) a apreciat măririle salariale din proiectul legii salarizării unitare ca fiind “arbitrare”, adăugând că acestea “sfidează realităţile economice.”
Proiectul de lege a fost votat cu 212 voturi “pentru”, 33 “împotrivă” şi 8 abţineri.
Dacă tot vor avea salarii mai mari, să și răspundă pentru ce semnează
Paralel cu legea salarizării a mai apărut o lege prin care funcționarii publici se vor responsabiliza, vor răspunde pentru tot ceea ce semnează, primarii fiind transformați într-un fel de baroni locali. Primarii și viceprimarii vor da semnătura de autenticitate pe actele emise, iar personalul de specialitate va da semnătura de legalitate. Întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate și semnarea notelor de fundamentare angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a semnăturilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuțiile specifice.
Echipa de strategi-evrei cu care se consultă cei care au preluat frâiele țării în mod violent și pe care evident că o plătesc tot din buzunarele noastre, ar trebui să știe și finalul acestor manevre, periculoase pentru destinele noastre.
Le pasă acestora sau au un plan personal ascuns pe care îl duc la capăt, peste planul propus de anihilare a țării de către PSD și gașca din funcții?
Oare ce relații evreiești s-au preluat de la Iliescu și ce s-a mai modificat între timp?
Lasă un răspuns