Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

10 lucruri mai puţin cunoscute despre Mihai Eminescu

Astăzi, 15 iunie 2014, s-au împlinit 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: “…Astăzi pe la 3 ore a murit Eminescu, în institutul de alienaţi al d-rului Şuţu, de o embolie”. Luceafărul poeziei româneşti, poetul nepereche s-a stins în condiţii suspecte…Eminescu devine ziarist în 1876 aceasta fiind meseria pe care o va avea până la sfârşitul vieţii. Unul dintre cei mai mari români murea “în cea din urmă mizerie”, după cum anunţa sora sa, Harietta.

Mulţi dintre noi cunoaştem prea puţin din detaliile vieţii poetului nepereche sau anumite lucruri legate de marele poet după moartea sa.

• În copilăria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obişnuia să îşi sperie tatăl într-un mod cel puţin bizar. Băiatul mergea în pădure să prindă şerpi şi-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi îşi chema tatăl să vadă “ce pasăre a prins” şi stătea deoparte râzând când bărbatul dădea faţă în faţă cu reptilele supărate.Eminescu-matur

• La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-aş avea…”, scrisaă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat şi l-a păstrat pentru totdeauna. Dar probabil că ştiai asta deja… ştiai însă şi faptul că revista există şi azi!?
• Care este inspiraţia din spatele poeziei “Pe lângă plopii fără soţ”? În vremea in care Eminescu a scris poezia respectivă, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca şi verişoara lui Caragiale. Domnişoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o stradă încadrată de plopi pe care Eminescu i-a numărat şi a observat că îi dă un număr fără soţ, scrie lovendal.net
• În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii. În buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morţii, se aflau, scrise de mână, poeziile Viaţa şi Stele în cer.Mihai-eminescu
• Mihai Eminescu este membru al Academiei Române. A fost ales post-mortem în 20 octombrie 1948.
• Poezia “Kamadeva” este ultima poezie tipărită în timpul vieţii, fiind publicată în revista ieşeană Convorbiri Literare în data de 1 iulie 1887.
• Ultimul articol semnat de Eminescu în ziarul Timpul a apărut în ziua de 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883).
• Există un singur film despre viaţa lui Mihai Eminescu, Luceafărul, regizat de Emil Loteanu, şi apărut în anul 1987.
• 9495 Eminescu este un asteroid descoperit în 1971 la Observatorul Palomar, California. Diametrul asteroidului său nu depăşeşte 6 km. Se poate apropia la 140.000.000 km de Pământ. Când a fost descoperit, la 26 martie 1971, de către astronomii americani, aceştia l-au numit simplu 9495. În anul 2000, an care a fost declarat „anul Eminescu”, preşedintele Comitetului Naţional Român de Astronomie, Magda Stavinschi, a anunţat că Uniunea Astronomică Internaţională (IAU) i-a atribuit asteroidului 9495 numele lui Mihai Eminescu.
• În septembrie 2012, la Chişinău s-a organizat prima ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor. Conform organizatorilor, 150 de participanţi s-au strâns din opt ţări.

Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 7 =

7 + 3 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie