14 septembrie…și clopoțelul a sunat…
Redacția
Sute de copii și tineri oltenițeni s-au întâlnit ieri în curtea școlilor așteptând să sune clopoţelul, care în fiecare an, aproape de 15 septembrie, anunță un nou început de şcoală. Ceremonii unde eleganța, abundența florilor, coloratura hainelor, zumzetul discuțiilor de revedere au completat tabloul de început de an școlar.
Se citea pe fețele unora nerăbdarea de a vedea ce nu cunosc, o mare parte dintre ei a intrat în clase într-un mod cât mai firesc, unii cu inima cât un purice, alții triști că s-a sfârșit vacanța mult prea repede. Educatoarele, învăţătoarele, profesorii şi diriginţii și-au salutat elevii, fie școlari, preșcolari sau liceeni, cu zâmbetul pe buze, cu vorbe calde, cu încurajări și sfaturi înțelepte pentru noul an de școală.
Faimoasele careuri de început de an şcolar nu au lipsit nici de această dată, copiii aşteptând cu nerăbdare să-şi cunoască dascălii şi colegii de clasă. S-a râs, unii mai sensibili au și lăcrimat de bucurie sau emoție, s-au spus bancuri, s-au văzut multe îmbrățișări.
Părinții au fost de asemenea copleșiți de acest început de an școlar, fiindcă le-a amintit de copilăria și adolescența lor.
Aproape în fiecare şcoală a fost invitat câte un reprezentant al Poliției, care să le vorbească elevilor despre comportamentul lor în relația cu ceilalalți sau cu polițiștii și despre regulile de circulație pe care tinerii să încerce să le respecte. În unele instituții, preoţii au ţinut câte o slujbă de mulţumire pentru ca bunul Dumnezeu să le poarte de grijă elevilor şi profesorilor.
Bobocii din clasele pregătitoare, strânși la careu, însoțiți de părinții sau bunicii lor, au fost fără îndoială cei mai emoționați, impresia primei zile de școală din viața lor fiind și cea care le va rămâne o frumoasă amintire. Micuții de grădiniță și bobocii claselor pregătitoare s-au despărțit cel mai greu de cei care i-au însoțit către locul unde învățământul are pentru viața lor un cuvânt de spus.
Profesorii fiecărei școli sau liceu au mulțumit elevilor pentru opțiunea aleasă, în special celor de la liceu, asigurându-i în același timp că vor avea sprijin în demersul lor pentru învăţare. Elevii claselor a XII-a au fost sfătuiți să se pregătească temeinic de examenul de final de liceu.
Prima zi a noului an şcolar a transformat Oltenița într-un oraș aglomerat, agitat, terasele barurilor sau restaurantelor din municipiu devenind neîncăpătoare. Peste tot vedeai preşcolari, elevi de toate vârstele şi părinţi cu flori şi ghiozdane, maşini parcate una lângă alta şi destui poliţişti.
De la manuale școlare ce nu sunt de ajuns până la debandada din calendarul noului an școlar, care amețesc profesorii și elevii
Părinții au cheltuit mulți bani pe rechizitele școlare. Problema manualelor încă este una sensibilă pe marginea căreia vom reveni. Statul ar trebui să ofere manuale gratuite, se pare însă că ele nu ajung tuturor.
Anul scolar 2015 – 2016 are 36 de săptămâni de cursuri, iar prima vacanță va avea trei săptămâni, în loc de două, între 19 decembrie și 11 ianuarie. Vacanța de vară de anul viitor va fi cu o săptămână mai mică decât cea de acum, vacanța de primăvară va fi de 1 săptămână. Ministerul Educației a publicat varianta finală a structurii anului școlar. Printre modificările introduse, față de proiectul pus în dezbatere: tezele din semestrul I vor fi susținute până pe 11 decembrie 2015 (față de 18 decembrie, inițial). Tezele din semestrul al II-lea al anului școlar 2015-2016 se susțin, de regulă, până la data de 20 mai 2016.
Clasele a VIII-a și a XII-a fac excepție de la structura de mai sus a anului școlar 2015-2016, astfel că la clasele a XII-a anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, iar 4 săptămâni sunt dedicate desfășurarii examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 27 mai 2016.
La clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, iar o săptămână este dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 10 iunie 2016.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis inspectorilor şcolari că în examinarea stării de sănătate a elevilor la începutul anului şcolar sunt suficiente adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic.
Cât despre implicarea abundentă și interminabilă, pe undeva insolentă și demodată a politicului în sistemul de învățământ românesc, ce creează lacune și fisuri de relații, dar și un învățământ slab, neperformant, în multe situații, vom reveni de asemenea în alte materiale jurnalistice.
Noi le dorim tuturor elevilor un an școlar cu rezultate cât mai bune la cursuri, adică ”Spor la învățătură!!”
Lasă un răspuns