Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est: privind în urmă, privind înainte

În zilele de 20 și 21 noiembrie ac., s-a desfășurat la Palatul Parlamentului Conferința internațională „25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est: privind în urmă, privind înainte”, organizată de Fundația Română pentru Democrație. Evenimentul s-a bucurat de prezența a 12 foști șefi de stat din țările Europei Caderea zidului Berlinului (2)Caderea zidului BerlinuluiCentrale și de Est și de atenția deosebită acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I.

Conferința s-a încheiat cu un Apel adresat Parlamentului European pentru condamnarea crimelor şi ideologiei comuniste pe care îl redăm integral cititorilor noștri:

”Cele două decenii și jumătate trecute deja de la căderea comunismului au fost marcate de o lungă și complexă tranziție în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est. O parte a responsabilității pentru confuziile, întârzierile și chiar nedreptățile petrecute în această perioadă în societățile noastre revine manierei în care am știu/vrut să ne raportăm la ideologia și crimele regimului comunist.
Declarația de la Praga (2008) și Rezoluția Congresului de la București al Asociației Internaționale a Foștilor Deținuți Politici și Victimelor Comunismului (2014) au lansat cererea, mai mult decât legitimă, ca Parlamentul European, Consiliul Europei și Guvernele naționale să condamne ideologia și crimele comunismului. Din păcate, răspunsul întârzie și azi.
Reluăm cererea și acum, cu ocazia întâlnirii liderilor istorici din Europa Centrală și de Est, pe care o adresăm noului Parlament European și noii Comisii Europene. Concret, credem că problematica memoriei victimelor dictaturii proletariatului trebuie avută în vedere, inclusiv prin includerea acesteia în portofoliul unui Comisar European.
În orizontul schimbărilor dramatice din ultimele luni de pe harta politică a Europei, condamnarea crimelor comunismului se impune de la sine. Niciodată până acum în ultimii 25 de ani nu a fost atât de imperativ avertismentul că ignorarea sau uitarea istoriei duce la repetarea acesteia.”
Deputatul liberal Raluca Surdu este onorată de eveniment, considerând că a fi contemporan cu Majestatea Sa Regele Mihai I este o realitate ce produce emoție: ”Ce poate fi mai onorant decât să fii martor la un eveniment dedicat împlinirii a 25 de ani de la căderea comunismului și care a reunit 12 personalități ce au făcut istorie în ultimul sfert de veac în Europa Centrală și de Est? Ce poate fi mai emoționant decât să conștientizezi că ești contemporan cu un simbol, cu un reper, cu o personalitate istorică, cu Majestatea Sa Regele Mihai I al cărui mesaj adresat participanților la acest eveniment a fost atât de simplu, atât de percutant, atât de plin de esență?!”, susține deputata Raluca Surdu.

Menționăm că luna aceasta, și la Berlin, împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, simbolul Cortinei de Caderea zidului Berlinului (4)Caderea zidului Berlinului (3)Fier, a fost marcată de o serie de evenimente, printre care s-a remarcat expoziția în aer liber a celor 8000 de baloane luminoase dispuse pe aproximativ 13 kilometri din ceea ce a reprezentat timp de 28 de ani granița care a divizat orașul în două – o reconstrucție simbolică a Zidului Rușinii, așa cum a fost acesta numit, și, totodată, un gest simbolic de eliberare, prin lansarea acestor baloane în seara zilei de 9 noimebrie, data la care, în 1989, a început reunificarea celor două Germanii.

Scură prezentare a Expoziției Lichtgrenze, Berlin, 7-9 noiembrie 2014:

Răbdarea poate fi, uneori, o armă împotriva destinului istoric. Așteptarea și credința. Iubirea și simțul datorieiComunismul s-a născut în România în acelaşi an cu mine, în 1921. Acum, după mai bine de nouă decenii, am fericita ocazie să mă adresez vouă, sărbătorindu-i căderea.” – MS Regele Mihai I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 − two =

72 + = 75

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie