Sărbătoarea Dovleacului la Muzeul Civilizației Oltenița
În perioada 28-31 octombrie 2014 Muzeul Civilizatiei Gumelnița Oltenița organizează Sărbătoarea Dovleacului.
Evenimentul cuprinde în program activități și expoziții la care sunt invitați să participe toți iubitorii de frumos, așa cum ne transmite gazda evenimentului.
Halloween este una dintre cele mai vechi sãrbãtori încã pãstrate, în formã camuflatã, profanã, şi în ziua de azi, ca de altfel şi Crãciunul, poate singurul care o întrece în popularitate şi promovarea kitsch-ului ca substitut religios. Milioane de oameni celebreazã Halloween-ul cu costume, trick-or-treat sau petreceri tematice, fãrã sã aibã cunoştinţe despre originile şi istoria fascinantã a acestui rit asociat cu apariţii fantomatice şi superstiţii de tot soiul.
Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sãrbãtoare pãgânã în onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints” Day, creatã pentru creştinarea pãgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice. Deşi existã multe variante culturale ale tradiţiei, în esenţã existã acelaşi fond originar. Rãdãcinile Halloween-ului se regãsesc într-o festivitate celticã pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.
Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigire al III-lea, ‘superstiţia pãgânã’ devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice. Cu timpul aceasta a evoluat într-o festivitate efectiv seculara, marcatã de evenimente precum faimosul trick-or-treating al copiilor sau întrunirile costumate.
Semințele de dovleac sunt foarte gustoase și sănătoase putând fi consumate în stare crudă-uscată sau prăjite. Bogate în vitamina E, fier, magneziu, potasiu, acizi graşi vegetali și zinc, semințele de dovleac constituie o gustare sănătoasă ce poate înlocui cu succes gustările nesănătoase de tipul chipsurilor.
Miezul de dovleac este un aliat de bază în curele de slăbire datorită consumului său scăzut de calorii. Bogat în fibre, beta-caroten, potasiu, magneziu, vitamina C și E, dovleacul are multiple întrebuințări în bucătaria românească și în bucătăria internațională. Nu există român care să nu fi mâncat dovleac copt, măcar o dată, într-o seară rece de toamă sau de iarnă, în compania celor dragi. Plăcinta cu dovleac este un desert tradițional românesc foarte gustos, consumat cu precădere în perioada rece sau în timpul posturilor religioase.
Dovleacul este un aliment complex, cu un preț accesibil, de la care sunt folosite florile, semințele și miezul; fiind o legumă tare care se consumă cu precădere prelucrată termic, dovleacul este un produs care se păstrează proaspăt luni de zile, fiind usor de depozitat.
Lasă un răspuns