53 de milioane de euro ne-a costat până acum pesta porcină. Faţă de acum un an, numărul focarelor a crescut la nivel naţional!
Datele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) arată că lupta împotriva pestei porcine nu doar că bate pasul pe loc, ci și că situația este mai gravă decât cea de anul trecut.
- 798 de focare de pestă porcină sunt confirmate la nivel național.
- Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut erau 645 de focare confirmate, cu peste 150 mai puține!
- Până acum, Guvernul a acordat fermierilor despăgubiri de peste 53 de milioane de euro.
- “Problema este că nu mai au bani”, spune un fermier din Olt.
În 12 august, la nivel naţional, erau confirmate 798 de focare de pestă porcină. Anul trecut, tot la jumătatea lui august, erau înregistrate cu 153 de cazuri mai puţine. Cele mai multe focare sunt în judeţul Teleorman, unde au fost băgate în carantină 258 de gospodării. Pe locul al doilea este judeţul Dolj, unde au fost confirmate 113 focare.
Cei peste 400.000 de porci sacrificați până în prezent din cauza molimei au costat, până în prezent, bugetul național peste 53 de milioane de euro. Banii au fost acordați drept compensații în baza unei derogări de la Uniunea Europeană și fac parte dintr-un plafon de 80 de milioane de euro care pot fi plătiți de statul român până în 2020.
Potrivit datelor ANSVSA, până în prezent au fost soluționate aproape 9.000 de dosare de despăgubire, iar alte aproximativ 1.100 se află încă în lucru. Prin comparație, potrivit statisticilor Comisiei Europene, România conduce detașat în topul țărilor afectate de pesta porcină africană, cu aproape 800 de focare confirmate. Suntem urmați de Polonia (33), Bulgaria (30), Ucraina (28), Lituania (13), Slovacia (2), Letonia (1) și Italia (1).