Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

650 de copii cu nevoi speciale sunt beneficiarii celei de-a zecea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Din Oltenița a primit finanțare Asociația ”Ai voință, ai putere”

CLUJ-NAPOCA – MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele concursului de proiecte din cadrul ediției jubiliare a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Proiectele de terapie prin artă și terapie emoțională susținute prin Program vor ajuta 650 de copii și tineri cu nevoi speciale, cu deficiențe, cu boli cronice sau care se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. 

„În cei zece ani de existență a Programului MOL pentru sănătatea copiilor au fost înscrise în concurs peste 1.000 de proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională, dintre care 190 au obținut finanțare totală de peste 3,2 milioane lei.Provocarea majoră a fost însă aceea de a îmbunătăți în mod real calitatea vieții celor peste 11.000de copii și adolescenți, beneficiari ai proiectelor,precum și a familiilor acestora.Ne-am alăturat cu bucurie și îi susținem în continuare în concurs pe specialiștiicare implementează aceste proiecte, precum și pe membrii juriului care selecteazăcu profesionalism, în fiecare an, cele mai bune propuneri de terapii complementare.”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman &CEOMOL România.
Un comunicat de presă remis redacției noastre de către MOL România arată că toți colaboratorii din cadrul Universității Emanuel din Oradea vor utiliza terapie prin muzică pentru ameliorarea suferinței generate de boală și spitalizare în cazul unor copii cu boli grave și progresive, iar specialiștii din cadrul Asociației pentru Copii și Tineri cu Dizabilități Bonitas (Oradea) vor utiliza terapie prin muzică asistată cu ajutorul sistemului Soundbeam, pentru a îmbunătăți capacitatea de comunicare și de exprimare emoțională a copiilor care trăiesc cu dizabilități. Asociația Helpdin Sfântu Gheorghe va derula un proiect în care se combină elemente de hidroterapie cu audiții muzicale subacvatice, pentru îmbunătățirea calității vieții a copiilor cu cerințe educative speciale.
În cadrul taberelor organizate de Asociația Mișcare de Tabără Yuppi din Cluj, copiii cu diabet din toată țara vor avea șansa să-și îmbunătățească stima de sine și să descopere noi resurse interioare prin intermediul terapiei prin aventură, participând la activități interesante în aer liber, cum ar fi canotajul, cățăratul în grădina de corzi, echitația sau tirul cu arcul.
Tehnologia digitală va avea un rol proeminent în două proiecte: profesioniștii de la Asociația Lumina (Bacău), prin intermediul realității virtuale, vor ajuta copii internați la Hospice Lumina să evadeze din cotidian, oferind totodată posibilitatea de a diminua suferința fizică și psihică provocată de o boală gravă sau terminală. Asociația Copacul Vieții din Cluj și-a propus să lucreze cu două grupe de beneficiari, utilizând psihodramă cinematografică pentru copii care suferă de boli cronice și art terapie de filme animate pentru copii care trăiesc cu dizabilități multiple.

Proiectul Asociației Sfântul Damian (Iași) urmărește să ajute copii cu cerințe educaționale speciale în recuperarea echilibrului emoțional după afecțiuni grave și prevenirea tulburărilor afective prin combinarea terapiei emoționale și cea de artă (pictură, coregrafie, teatru, muzică și altele), în cadrul unor ședințe de grup.
Asociația Bóbita din Târgu Secuiesc va combina, de asemenea, terapia emoțională și cea de artă pentru recuperarea emoțională a copiilor cu tulburări de anxietate în cadrul unor ședințe de grup, organizate la Târgu Secuiesc și în localitatea Bistrița.
Asociația Ai Voință, Ai Putere! din Oltenița va susține prin intermediul terapiei prin artă copii cu tulburări din spectrul autist în recunoașterea și exprimarea emoțiilor, susținându-i astfel în relaționarea cu cei din jurul lor și în integrarea școlară.
Proiectul Asociației Down Activ Moldova din Botoșani are ca scop antrenarea copiilor cu dizabilități în activități artistice, de autocunoaștere și dezvoltare personală în vederea integrării și reabilitării lor psiho-sociale prin intermediul unor ateliere de creație și de teatru.
Asociația Prader Willi din România (Zalău) va susține copii cu dizabilități cu o gamă largă de activități de stimulare și dezvoltare în vederea îmbunătățirii competențelor emoționale și sociale precum și creșterii autonomiei personale a beneficiarilor.

În cadrul ediției jubiliare a Programului s-au înscris 92 de organizații non-profit care derulează proiecte de terapie prin artă și terapie emoțională pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave,solicitând finanțare totală de peste 2 milioane lei. Organizațiile înscrise provin din 29 de județe: 16 din București, 11 din Cluj, 9 din Iași, câte 7 din Bihor și Covasna, câte 4 din Harghita șiMureș, câte 3 din Bacău, Sibiu, Timiș, câte 2 din Alba, Brașov, Constanța, Neamț, Prahova, Suceava și câte una din Arad, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Dolj, Galați, Gorj, Ilfov, Satu Mare, Sălaj, Tulcea și Vaslui. Dintre cele 92 de organizații, 38 au participat și la ediții precedente ale Programului.
Fondurile alocate pentru această ediție a Programului sunt de 400.000 lei. Dintre cele 20 de ONG-uri câștigătoare, 9 obțin finanțare pentru prima dată, în timp ce 11 au mai beneficiat de sprijin și la edițiile anterioare.

 Programul MOL pentru sănătatea copiilor s-a aflat anul acesta la a 10-a ediție

„ONG-urile care doresc să se înscrie în acest program, se pot informa pe tot parcursul anului, inclusivîn perioada implementării proiectelor finanțate.Odată cu lansarea noii ediții, în septembrie 2019, organizațiile finanțate vor prezenta public rezultatele proiectelorderulate, ceea ce va constitui un nou prilej de informare referitor la acest program și la natura proiectelor selectate. Reprezentantul organizației care realizează cel mai bun proiect și câștigă Premiul MOL pentru sănătatea copiilor va fi invitat să facă parte din comitetul de jurizare al ediției viitoare. Astfel, asigurămșanse egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs, ceea ce se reflectă și în rezultate – aproape jumătate dintre câștigători au obținut finanțare pentru prima dată la această ediție.”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.

Lista proiectelor finanțate poate fi accesată pe www.molromania.roși www.pentrucomunitate.ro .

Programul MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate 

Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. Programul a fost lansat în 2009 și este destinat organizațiilor non-profit, respectiv organizațiilor nonguvernamentale (fundații, asociații, federații) și organizațiilor religioase care derulează proiecte de terapie pentru copii cu deficiențe, boli cronice sau în curs de recuperare după afecțiuni grave.
În cei zece ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 3,2 milioane de lei un număr de 190 de proiecte de care au beneficiat peste 11.000 de copii și adolescenți.
Programul MOL pentru sănătatea copiilor a fost premiat în 2013, 2015 și 2018 la Gala Societății Civile și la Romanian CSR Awards.

Juriul ediției 2018 a fost format din: Violeta Stan, medic primar de neurologie și psihiatrie a copilului și adolescentului, Coordonator național al Academiei Europene pentru Dizabilitățile Copilului, Magda Cernea, psiholog-audiolog, Gyöngyi Tar, director executiv al Direcției de Sănătate Publică Harghita,Mircea Toma, jurnalist, psiholog șiAdelina Toncean, reprezentantaAsociațieiInima Copiilor din București,câștigătoarea Premiului MOL pentru sănătatea copiilor în ediția precedentă.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie