A început Festivalul Internațional ”George Enescu”. Care este programul și ce invitați de prestigiu vor urca pe scenele românești
Festivalul Internațional George Enescu vă invită la regaluri muzicale. În acest weekend apreciatul eveniment românesc dedicat muzicii clasice și-a deschis stagiunea, iar până pe 24 septembrie melomanii se vor întâlni cu renumite orchestre ale lumii.
În cadrul programului de festival, vor fi organizate după – amieze cu recitaluri și concerte camerale, nopți cu recitaluri la Ateneul Român și multe alte evenimente conexe în cadrul programului București Creativ, dar și în Piața Festivalului.
Ediția cu numărul douăzeci și patru a Festivalului Internațional “George Enescu” este cea mai extinsă de până acum și este definită de diversitate și echilibru, atât în structura programului, formatul și dozajul spectacolelor și al repertoriului propus, cât și în privința experiențelor de festival. În același timp, ediția propune strălucire, girată de numărul mare de artiști excepționali care vor concerta la București, în țară și în lume.
Primele spectacole au avut loc deja pe scena Sălii Palatului din Capitală. 2.500 de artiști, din 50 de țări susțin în total 84 de concerte în următoarele trei săptămâni. Numeroase recitaluri sunt programate, însă, și în alte 20 orașe din țară și străinătate. În plus, există surprize și pentru cei care nu au reușit să-și cumpere anul acesta bilete. Totul este posibil cu ajutorul tehnologiei. Astfel, concertele și evenimentele din cadrul festivalului vor putea fi urmărite și online. Dovadă că tehnologia se îmbină perfect cu muzica clasică. Prin scanarea oricărei bancnote de 5 lei, puteți viziona prin live streaming, adică în timp real, concertele din cadrul Festivalului George Enescu și puteți face asta de oriunde. Totul prin intermediul realității augumentate.
Pasionații de muzică, istorie și artă pot vizita prin intermediul realității virtuale și casele memoriale ale maestrului George Enescu din Liveni, Dorohoi, Sinaia și București. Expoziția digitală “Enescu 360” este disponibilă publicului pe toată durata Festivalului Internațional George Enescu. Tehnologia este prezentă, însă, și în cadrul spectacolelor.
Crenguța Roșu, directorul de comunicare al Festivalului Internațional George Enescu, pentru stirileprotv.ro: „Sunt patru spectacole mari de operă în concert, care au ca suport proiecţii sub semnătura Lidiei Carmen Vidu şi Anonei Ciobanu, o transpunere a viziunilor lor despre textul operelor, care vor însoţi actul artistic. Este tehnologie încastrată şi asta pentru că tehnologia ajută şi la experienţa de orientare, şi la experienţa efectivă de spectacol”.
Cei patru fotografi oficiali ai Festivalului Internațional George Enescu folosesc un echipament special.
Timp de trei săptămâni, concertele vor continua în mai multe locuri din Capitala, dar şi la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași ori Sibiu. În străinate, vor fi organizate concerte în cadrul Festivalului în 7 oraşe din 5 țări. Anul acesta, printre invitaţii care vin în România, se numără şi actrița Marion Cotillard, care va interpreta personajul Ioanei D’arc, alături de Orchestra Naţională din Lille și corul Filarmonicii George Enescu, pe scena Ateneului Român.
Radioul Public va aduce festivalul în casele românilor prin cele aproape 70 de concerte transmise în direct de Radio România Muzical, sau preluate de Radio România Cultural de la Sala Palatului și Ateneul Român.
În plus, toate informațiile despre evenimentele și concertele din cadrul festivalului George Enescu sunt disponibile și pe aplicația Enescu Experience, ce se poate descărca gratuit pe orice smartphone.
Structura programului Festivalul 2019
Potrivit webcultura.ro, anul acesta se va cânta cel puțin câte o lucrare compusă de George Enescu în fiecare zi, cu excepția zilelor de 3 și 20 septembrie. În total, 35 de lucrări și 36 de concerte, cu o mențiune specială pentru Simfonia a III-a de George Enescu, care va fi prezentată de două ori. Atât Maggio Musicale Fiorentino, cât și Rundfunk Sinfonie au dorit să își prezinte viziunea în privința acestei compoziții enesciene, spre deliciul melomanilor. Următorii compozitori, cu peste cinci lucrări fiecare prezentate în Festival, sunt Mozart (grație programului Mozart Week in Residence), Ceaikovski, Debussy și Beethoven.
În secțiunea Mari Orchestre vor putea fi ascultate o parte dintre cele mai bine cotate orchestre ale lumii: Berliner Philharmonic, Royal Concertgebouw, London Symphony, Staatskapelle Dresden, Rundfunk-Sinfonie Berlin, St. Petersburg Philharmonic, Maggio Musicale Fiorentino, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France – sunt doar câteva din marile prezențe de la București. Melomanii pot alege fie marile concerte în formate clasice sau pot opta pentru lucrări moderne și post moderne (creații din secolul XX), o parte dintre acestea fiind însoțite de creații vizuale realizate de Carmen Lidia Vidu și Nona Ciobanu.
Secțiunea Recitaluri și Concerte Camerale include, de asemenea, ansambluri sofisticate, unele aflate în premieră în Festival: La Cetra d’Orfeo, Orchestra Pelleas, New Europe Ensemble, Cameristi della Scala, La Grande Chapelle de Madrid, La Barocca, Les Talens Lyriques – ar fi doar câteva din cele nouă ansambluri aflate la prima participare în Festival. Melomanii au de ales între numeroase formule de spectacol, de la cele intime, restrânse, cu unul sau doi soliști, la ansambluri, orchestre de cameră sau orchestre simfonice și dintr-un repertoriu la fel de extins.
Concertele de la miezul nopții continuă seria de experiențe muzicale inedite, secțiunea fiind adesea remarcată pentru abordările interesante propuse de artiști sau pentru repertoriul mai special, piese mai rare sau prezentate în premieră în România. Publicul se va putea delecta cu transpunerile inspirate ale unor piese clasice și moderne realizate pentru cele 12 violoncele ale Berliner, cu montări în concert ale unor opere de Gluck, Haendel, Vivaldi sau Beethoven și o atmosferă cu totul specială oferită de audițiile nocturne.
Maeștri muzicali și artiși consacrați așteptați la ediția din acest an
Spectatorii se vor putea bucura de viziunea dirijorală a unora dintre cei mai inspirați și apreciați maeștri, cum sunt Lawrence Foster, Vladimir Jurowski, Mariss Jansons, Kirill Petrenko, Gianandreea Noseda, Vasily Petrenko, Fabio Luisi sau românii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Gabriel Bebeșelea, Cristian Badea, Tiberiu Soare, Ion Marin – 40 de dirijori de calibru internațional urmând să stăpânească pentru una sau două reprezentații pupitrul Festivalului. Vor fi prezentate 19 concerte și recitaluri de pian, peste 20 de concerte și recitaluri care așază în prim plan vioara și respectiv violoncelul, 14 opere în concert alături de alte forme de spectacol care pun în lumina sonoritățile fiecărui instrument, inclusiv instrumente vechi, precum lăuta sau viola da gamba.
Pe fiecare dintre cele șase scene ale Festivalului vor concerta artiști cu personalități și abordări artistice speciale, căutate cu mult interes de melomanii din toată lumea: Mitsuko Uchida, Yuja Wang, Patricia Kopatchinskaja, Evgeny Kissin, Julia Fischer, Denis Matsuev, Leif Ove Andsnes, Maxim Vengherov, Elisabeth Leonskaja – fiind doar câteva din numele care vor încânta publicul.
Iubitorii genului liric vor avea ocazia să asculte extraordinarele talente muzicale din galeriile de artiști: Diana Damrau, Joyce DiDonato, Sir Bryn Terfel, Marilis Petersen, Rolando Villazon. Aceștia vor urca pe scena Festivalului în recitaluri și spectacole format de operă în concert sau în montări speciale, cum este programul Mozart Week in Residence. Ediția din acest an găzduiește și spectacolul-eveniment al Filarmonicii din Liège, care o include pe afiș pe Marion Cotillard, laureată premiului Oscar, în spectacolul Ioana d’Arc, pe 19 septembrie.
Festivalul „George Enescu” este un eveniment muzical românesc de prestigiu internațional, inițiat în anul 1958 în memoria marelui compozitor și violonist virtuoz român George Enescu. La început, festivalul s-a ținut din trei în trei ani. În anii ’80, festivalul și-a pierdut din strălucire, după ediția din 1979 având loc neregulat. A fost reluat după Revoluția din 1989 (prima dată în 1991), iar prin Hotărârea de Guvern nr. 258 din 13 martie 2002 privind organizarea din doi în doi ani la București a Festivalului Internațional „George Enescu”, s-a stabilit actuala ritmicitate a festivalului.
De-a lungul anilor, la festivalul organizat la Ateneul Român și la Sala Radio, au participat orchestre și muzicieni de mare prestigiu, precum Filarmonica din Viena, dirijată de Herbert von Karajan, Filarmonica din Stockholm, dirijată de Sergiu Celibidache și Filarmonica din Londra, dirijată de Sir John Barbirolli. Alte personalități muzicale mondiale care au participat de-a lungul anilor la festival au fost Joseph Palnciek, Claudio Arrau, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Kurt Masur, Boris Berezovski, Antonio Menses, Jose Van Dam, Lawrence Foster. Printre personalitățile din România au fost Elena Cernei,David Ohanesian, Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Ionel Pantea, Ludovic Spiess, Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu, Elena Simionescu, Radu Lupu, Dan Grigore, Ion Kolenberg și alții.