Adversarul care iti este o obsesie a devenit o parte din tine
Adversarul care iti este o obsesie a devenit o parte din tine.
Se pare ca lumea este astfel intocmita ca sa nu poti gasi fericirea in ea, iar natura omului s-o caute vesnic. Acesta-i fondul tragic al existentei.
S-ar parea ca in iubire fiecare se cauta pe sine insusi, dar de sex contrar; de aceea in iubire vei cauta vesnic fara sa gasesti.
Deoarece soarele nu poate sa apuna far’de a-si intoarce privirea dupa fecioarele cetatii, ma intreb: de ce as fi altfel decat soarele ?
Numai in lacuri cu noroi pe fund cresc nuferi.
In iubire nimeni nu-si tine cuvantul!
De unde-si are raiul lumina ? – Stiu! Il lumineaza iadul cu flacarile lui!
Cea mai coplesitoare forta majora sub presiunea careia suntem uneori constransi sa lucram este propria noastra constiinta.
Sa nu te certi cu oamenii mai mult decat cu tine insuti.
Lucian Blaga
Remarcabilă personalitate culturală a României antebelice, poet, dramaturg, filozof, profesor universitar şi diplomat, Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895 în localitatea Lancrăm (jud. Alba), însă, de Sibiu şi-a legat o bună parte din viaţa şi activitatea sa.
Ca un omagiu adus memoriei acestuia, caracterului său complex şi original care a depăşit graniţele ţării, făcându-se remarcat în cele mai înalte medii europene, numele lui Lucian Blaga a fost atribuit celei mai importante instiţuţii de învăţământ din municipiul de pe Cibin, universitatea. Provenind dintr-o familie de preoţi aromâni, în care era al nouălea copil, Blaga a suferit până la vârsta de 4 ani de afazie, din care cauză nu a putut să articuleze niciun sunet.
A fost un poet interiorizat, cu sufletul prea plin de trăiri profunde: „Eu cred că sufeream de prea mult suflet”.Poezia „Izvorul nopţii” este o creaţie lirică, întrucât poetul îşi exprimă în mod direct sentimentele de iubire manifestate într-un peisaj rustic, într-o formă idealizată. În concepţia lui Lucian Blaga, iubirea este singura cale de pătrundere în misterele lumii, de cunoaştere a tainelor universului. Unul dintre principalele sinonime ale „luminii”, metaforă revelatorie centrală a volumului, este cunoaşterea.
Lucian Blaga a fost şi un bun diplomat care, în perioada interbelică, a ocupat funcţii importante precum cea de ataşat cultural la Ambasadele României din Polonia, Cehoslovacia, Portugalia, Elveţia şi Austria, ca şi cele de subsecretar de stat la Ministerul de Externe (1936-1938) şi ministru plenipotenţiar al României în Portugalia (1938-1939).
În 1956, Lucian Blaga a fost propus de către Mircea Eliade pentru premiul Nobel, însă autorităţile comuniste nu au agreat respectiva idee. Blaga a fost considerat de acestea ca un filosof cu viziuni reacţionare, motiv pentru care poeziile scrise de el au şi fost interzise până la moartea sa. Lucian Blaga s-a stins din viaţă în 6 mai 1961.
Lasă un răspuns