Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Cacofoniile acceptate în limba română

Cacofonia (dingrecescul kakophonia – kako – urât, phone – sunet) este o îmbinare sau o repetare de sunete care creează efecte neplăcute sau favorizează asociaţii nedorite.

Pentru cei mai mulţi vorbitori de limba romana, cacofonia este rezultatul apropierii unor silabe precum că, când, că, ce, din care rezultă cuvinte considerate « indecente ». carte2

Dar cacofonice sunt şi secvenţe ca fratelui lui Ion/ se scursese secunda/ munti-nalti etc., care trebuie evitate într-o exprimare îngrijită.
Din dorinţa de a evita cacofoniile, în ultima vreme s-a răspândit o construcţie care constituie o greşeală –folosirea lui ca şi (cu sensul la fel) – în contexte inadecvate. De exemplu, este incorect să spunem Ca şi coleg, te rog să rămâi/ A lucrat ca şi corespondent de presă etc., numai pentru a evita o cacofonie, când sensul lui ca este în calitate de. Nici introducerea artificială în vorbire a cuvântului virgulă (ca virgulă casnică, de exemplu) nu este o modalitate corectă de evitare a cacofoniei.cool
Singurele cacofonii acceptate în limba romana sunt :
• biserica catolică
• tactica cavalerească
• epoca capitalistă
• Banca Comercială
• Ion Luca Caragiale

Surse on line

 

One Response to Cacofoniile acceptate în limba română

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 86 = 91

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie