Câinele îi învață și pe alții să se învârtă după propria coadă: După luni sau ani, tarife diminuate și întrebări neelucidate
Tariful pentru adopția la distanță a câinilor din adăpostul oltenițean s-a micșorat
După ce Primăria a fost sesizată de ASICO (Asociația pentru Salvarea și Îngrijirea Câinilor din Oltenița) pentru reanalizarea și diminuarea prețului pentru adopția de la distanță, pentru că iubitorii de animale și-au exprimat dorința de a adopta câini, dar și pentru a se degreva primăria oltenițeană de cheltuielile cu întreținerea câinilor din padocul din str. General Manu, a fost inițiat un proiect de hotărâre prin care s-a stabilit diminuarea prețului de adopție la distanță. Astfel s-a ajuns la 150 de lei/câine lunar, bani ce se vor plăti în avans pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile înainte de către persoanele ce adoptă de la distanță câinii fără stăpân.
În fișa de fundamentare au fost trecute tarifele pentru fiecare serviciu, iar în măsura în care acestea sunt reale se arată că Primăria cheltuia lunar 22.500 de lei adică 150 de lei pentru fiecare câine. De specificat că suma percepută anterior pentru adopția la distanță a fost de 480/lună de câine.
Consilierul PNȚcd Cristiana Drăgan a cerut să se facă cunoscut câți câini mai sunt adăpostiți în padoc și câte solicitări există pentru întreținerea câinilor la distanță, lucru ce nu fusese făcut public și nici cunoscut de cei interesați.
Consilierul PNL Florian Cercel solicită răspunsuri la anumite probleme nelămurite. Tăcerea este răspunsul celor întrebați
Consilierul PNL Florian Cercel solicită celor în măsură să știe și să răspundă din Primăria și Consiliul Local Oltenița, să arate cum s-a cheltuit nejustificat banul public, după cum spune acesta. Este vorba de peste 70.000 de RON (700 de milioane de lei vechi) dați de Primăria Oltenița pentru sterilizarea câinilor adăpostiți în primul padoc, construit anul trecut lângă fosta filatură de bumbac din Oltenița. La începutul anului 2013, consilierii PSD și alți consilieri pro PSD au votat pentru aprobarea finanțării cu aproximativ 80.000 de lei sterilizare și alte cheltuieli necesare întreținerii câinilor prinși și adăpostiți acolo. Consilierul liberal nu înțelege ce drum au luat acei bani, pentru că, la scurt timp după finanțarea respectivă, apoximativ 30 de câini au fost scoși din adăpost pe ascuns și găsiți undeva pe un teren de vânătoare din localitatea Luica, județul Călărași.
Așadar, de mai bine de un an, oltenițenii, o parte a consilierilor, presa care dorește dreptate și adevăr, iubitorii de animale români și străini nu au cunoștință de drumul luat de acei bani, de cine se face vinovat de crimele odioase din camp și de stadiul sau soluția, dacă există vreuna, anchetelor declanșate ulterior.
Florian Cercel a chestionat deseori autoritățile locale cu privire la această problemă, cu atât mai mult cu cât acesta deține mai multe informații decât alte persoane. Însă nici până la această oră nu au venit răspunsuri. Oare de ce?
Dosarele deschise nu suflă nimic
Imediat după actul sălbatic și inconștient, crud și inuman petrecut în apropiere de Luica s-a deschis un dosar penal. Nici până la ora actuală nu se știe ce se întâmplă cu acel dosar, în ce stadiu se află. Oare Poliția și Procuratura au luat drumul orbilor și surzilor? Fiindcă acel dosar există și este foarte bine fundamentat pe fapte.
Oare de ce problemele importante de pe filiera Primărie-Poliție-Procuratură Oltenița nu se rezolvă sau întâmpină probleme în rezolvare?
Oare există interese în acest cerc? Și care sunt ele? Ne întrebăm și noi ca și mulți dintre cititori, cetățeni din Oltenița corecți, cu mintea lucidă, oameni cu principii sau dorințe de a ne număra printre țările civilizate, cu adevărat democrate, cu autorități ce respectă legile democrației și transparența.
De asemenea, potrivit unor zvonuri apărute în oraș, consilierul Florian Cercel a început să primească amenințări, acestea luând și forma șantajului, din partea persoanelor deranjate de atitudinea vehementă din ședințe și care cere adevăr a liberalului Florian Cercel, fost viceprimar al municipiului cu destul de multă experiență în domeniul administrativ. Oare ne-am întors în feudalism sau în comuna primitivă?
De la Anna la Caiafa cursul banilor și…gafa
Reamintim cititorilor că la 27 noiembrie 2012, Asociaţia Fonduri Europene – Consultanţă Curcani, judeţul Călăraşi, şi ECOSAL – Servicii Olteniţa SRL aflat în subordinea Primăriei Oltenița, au încheiat un contract de prestări servicii pe o perioadă de un an. În baza acestuia, se instituia obligaţia Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţă de a asigura adăpostirea, hrănirea şi îngrijirea medicală a animalelor fără stăpân, captivate de beneficiarul ECOSAL Servicii Olteniţa SRL, de pe raza municipiului Olteniţa. La data de 15 februarie 2013, reprezentanţii Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani au abandonat adăpostul, lăsând fără supraveghere şi îngrijire exemplarele canine capturate. Verificările făcute de poliţişti asupra crotaliilor aplicate pe exemplarele canine, găsite decedate în afara comunei Luica, au relevat faptul că acestea aparţineau Asociaţiei Fonduri Europene Consultanţa Curcani. Aşadar câinii erau aduşi acolo din adăpostul de la Olteniţa. Așadar este o complicitate?
Mass media locală şi ulterior televiziunile naţionale au făcut constatările primelor urme lăsate de vânătoarea de la Luica de lângă pădurea Ciornuleasa. De asemenea, Asociaţii şi Fundaţii de Protecţie a Animalelor şi Mediului din România au luat act de fapta şi mâna criminală, făcând mai multe plângeri şi sesizări către organele competente de cercetare. Direcţia Sanitar-Veterinară Călăraşi a demarat o anchetă în jurul datei de 4 martie 2013. Separat, a fost demarată şi o anchetă a Poliţiei Naţionale. La scurt timp au apărut primele mesaje ale iubitorilor de animale din întreaga lume şi ale tuturor celor care au condamnat fapta de la Luica.
Oare de atunci când cineva reprezintă un partid aflat la putere nu se iau măsuri când se greșește și nu se face dreptate? Oare de ce România nu se poate alinia, nu spunem țărilor cu o veche democrație, ci măcar celor foste comuniste din Balcani? Ne întrebăm de multe ori, dar probabil că undeva, cândva, răspunsurile vor veni. Ca să faci dreptate, să conduci înțelept, să aduci progres în jur și să lași urme adânci în conștiințe, condițiile ”sine qua non” sunt acelea de a fi un om puternic, de a avea coloană vertebrală și picioarele adânc înfipte în pământ, de a gândi cu mintea și înțelege cu inima, așadar de a fi o personalitate puternică și complexă.
Elisabeta Genoa
Lasă un răspuns