Camera de Gardă Obstretică-Ginecologie desființată la Oltenița. Cadrele medicale poartă pe brațe banderole de protest
Laura Suzeanu
Medicii din cadrul secției de Ginecologie a Spitalului Oltenița, s-au confruntat zilele acestea cu situații inexplicabile, inedite.
Camera de Gardă Obstretică-Ginecologie din incinta Spitalului Oltenița a rămas la cheremul celor care fac legea în spital și în oraș. Explicațiile celor care au luat decizii fără să aibă consultări cu personalul de specialitate sau cu pacienții, așa cum este normal într-o democrație, nu au venit sub nici o formă. De altfel, medicii ginecologi așteaptă răspunsuri la solicitările lor verbale și scrise, privind desființarea subită a Camerei de Gardă.
După ziua când gravidele au fost lăsate să aștepte în fața cabinetui gărzii care era încuiat, după ce medicii s-au trezit că nu au unde să mai ofere consultații și intervenții de urgență, miercuri, 20 februarie, Camera de Gardă Obstretică-Ginecologie a fost golită. Foarte probabil ca în cursul nopții de marți spre miercuri, calculatorul și celelalte dotări au fost scoase din cabinet. În aceeași zi de miercuri, asistenta medicală nu a putut interveni imediat asupra unei paciente cu avort spontan și nu a putut urma cronologic pașii de lucru. Medicul de gardă era Luminița Nicu.
Ultimele reguli impuse tacit de conducerea Spitalului în colaborare cu primarul Olteniței sunt acelea că pacientele gravide sau cele cu alte probleme ginecologice, să fie plimbate de la un capăt la altul al spitalului, unele dintre ele fiind invitate să aștepte în policlinică eventualele intervenții sau tratamente, căci sistemul alambicat de organizare împiedică desfășurarea corectă a activității. Astăzi, pentru câteva minute, ușa camerei respective a fost deschisă, dar nimeni nu era înăuntru. La scurt timp, o pacientă care aștepta medicul de gardă a dorit să intre, dar între timp ușa a fost închisă. Medicii secției spun că nu pot lucra în asemenea condiții.
”Regret că am ales Oltenița și nu București, dar era drumul lung în situația asta, a mea. Nu am vrut să risc.” declară o gravidă. ”Este inadmisibil ce se întâmplă”, ne spune altă pacientă.
Registratura se află înfundată undeva la intrarea din spate a spitalului, iar Camera de Gardă Ginecologie este în cealaltă aripă a instituției sanitare. În asemenea condiții nu se poate interveni la o urgență.
Traseul de la Registratură, unde șefii șefilor vor să fie aduși pacienții de urgență pentru înregistrare, apoi să fie trimiși la Camera de Gardă Obstretică-Ginecologie:
Medicii sunt puși în situații penibile, iar actul medical este unul care nu le mai face cinste într-o așa situație. Pe holul din dreptul fostei Camere de Gardă am dat de Claudiu Cocoșilă, fost manager al spitalului și unul dintre medicii secției.
Grupul de medici din Secția de Obstretică-Ginecologie a transmis o adresă primarului Petrică Țone, prin care se menționează faptul că activitatea de intervenție este aproape imposibilă și îngreunată din cauza unor decizii unilaterale: închiderea cu cheia a Camerei de Gardă, mutarea unităților de înregistrare a pacienților, mutarea personalului medical mediu în cadrul CPU (Compartimentul de Primiri-Urgențe), compartiment care faptic nu există. Medicii consideră hotărârile un abuz de putere, transformările neavând avizul Consiliului Medical și al Secției Obstretică-Ginecologie. Schimbările pun medicii în imposibilitatea de a acorda asistența medicală de specialitate, generează încălcarea drepturilor pacienților și pun în pericol viața pacientelor. Aceeași situație este prezentată și Direcției pentru Sănătate Publică.
Medicii din secție împreună cu asistentele au decis să poarte o banderolă pe mână cu înscrisul ”PROTEST”, în semn de nemulțumire față de deciziile luate, atitudine asumată fără să-și întrerupă activitatea.
Spitalul Oltenița nu are în prezent un Compartiment de Primiri-Urgențe. Pentru ca CPU să fie funcțional, este nevoie de îndeplinirea unor condiții, iar cea mai importantă este prezența unui medic cu specialitatea ”Urgență”.
În Secția de Obstretică-Ginecologie lucrează 5 medici, 11 asistente și 8 infirmiere.
Potrivit sindicaliștilor, formele de protest de amploare ar fi mitingul și greva, aceasta din urmă probabil cu urmări ce ar periclita activitatea angajaților, date fiind ultimele evenimente neplăcute din spitalul oltenițean. Greva anunțată și aplicată legal presupune tăierea drepturilor salariale pe timpul desfășurării. O grevă a foamei, una japoneza sau greva generală ar înfierbânta spiritele mai mult, pentru unii democrația fiind un sistem de neînțeles iar dreptul la opinie și dreptul la exprimare termeni de neadmis, ostili multora dintre cei care ocupă în această guvernare niște funcții publice.
Cadre medicale din București, ce au îndrăznit să protesteze în spitale cu manageriat impus politic, au ajuns să fie date afară după ani de zile de activitate în domeniu.
Managerul Simona Smochină nu s-a aflat astăzi în spital. Din secretariat ni s-a transmis că aceasta era plecată la Casa de Asigurări de Sănătate Călărași.