Când e furtună nu-i de glumit. Iată ce trebuie să faci!
Țara se află sub cod galben de furtuni și ploi. Oltenița este mai puțin vizată, dar pentru că au existat niște precedente cu un mort și răniți grav într-un camping din Bulz (Bihor) după o furtună violentă, reprezentanții IGSU solicită tuturor atenție atunci când se pornesc furtuni, dar mai ales să nu ia în glumă atenționările care se fac prin mijlocele media.
Aceștia îi sfătuiesc pe cetățeni ca în momentul declanșării furtunii să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia, să închidă uşile şi ferestrele şi să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, maşinile trebuie parcate în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
De asemenea, dacă furtuna surprinde pe cineva într-un spaţiu deschis, trebuie să vă aşezaţi ghemuit la pământ, cu mâinile pe urechi şi cap, şi capul între genunchi. Este important să reduceţi contactul cu pământul, ca să deveniţi o ţintă cât mai mică.
Evitaţi obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.
Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
Dacă furtuna vă prinde pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
O ploaie torențială și câteva rafale de vânt mai puternice au speriat câțiva oltenițeni astăzi, însă aceștia s-au împăcat cu gândul că suntem mai feriți decât românii din alte oraș și datorită poziției geografice.
Lasă un răspuns