Cartea ”Putea să nu fie”…Dar Liviu Capșa a fost prezent la Gaudeamus cu poezia lui
Laura Suzeanu
Printre autori de renume și cărți de excelență și bune, poetul oltenițean Liviu Capșa a fost prezent la Târgul de Carte ”Gaudeamus” de anul acesta, unde a lansat volumul său de poezie ”Putea să nu fie”. Înconjurat de numeroși reprezentanți de seamă ai vieții literare, de iubitori de carte, elevi de liceu și prieteni, poetul a demonstrat încă o dată că literatura nu se dezice de noblețe, fie că vorbim de poezie, eseuri, proză ori satiră.
”După câteva cărți care au avut ca tematică fie teritoriul și timpul copilăriei (Raiul Ascuns și Copiii de Lut), fie spațiul european, cu istoria lui culturală și nu numai (Un Coșar la Paris), prin ”Putea să nu fie”, am încercat să ”explorez” domeniul social, respectiv vremurile cumplite pe care le trăim, ca rezultat al unei guvernări penibile, girată de politicieni și mai penibili.” mărturisește Liviu Capșa. Acesta s-a simțit răsfățat în mijlocul vizitatorilor, legătura acestuia cu poezia fiind una indestructibilă, stilul personal apare ca unul ieșit din comun dacă ar fi să facem o paralelă cu modul frust în care se scrie astăzi. De data aceasta, poeziile adunate în carte sunt degajate prin sensul lor, Liviu Capșa dându-le glas nu doar cu talentul său recunoscut, dar cu o aprinsă responsabilitate față de problemele gliei sale. ”Am considerat că nu poți sta deoparte dacă te interesează soarta țării tale și că poți lua atitudine, chiar și cu ”uneltele” suave ale poeziei.” ne explică poetul.
Prins în febra propriei armonii poetice, lansarea cărții lui Liviu Capșa de la București, nu a fost una oarecare. A fost cu râsete, glume, timp în care au putut fi auziți vorbind despre carte poeții Marian Drăghici de la Editura Revistei ”Cartea Românească”, Lucian Vasiliu, director al Revistei ”Scriptor” și al Editurii ”Junimea” din Iași, Andrei Novac, redactor la Editura ”Cartea Românească”.
Liviu Capșa s-a născut la 16 august 1954. A absolvit Liceul ”Neagoe Basarab” din Oltenița în anul 1973, apoi Facultatea de Drept a Universității București în anul 1979. În prezent este avocat în Baroul București. Liviu Capșa a debutat în presa literară cu versuri, având girul lui Geo Dumitrescu și Alex Ștefănescu.
Primul volum publicat (Hipodromul Cailor de Mare, Ed. Calende, 1993) conține parodii scrise în ”epoca de aur”, la lumina lămpii. A publicat 21 de cărți de versuri, publicistică, note de călătorie. A obținut de două ori premiul Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România pentru volumele de versuri ”Sinucidere cu Crini (2002) și Raiul Ascuns (2010). Despre cărțile sale au scris Alex Ștefănescu, Dan Cristea, Radu Voinescu, Tudorel Urian, Horia Gîrbea, Marian Drăghici, Dan Stanca, ș.a.
Liviu Capșa va organiza un eveniment pentru lansarea volumului său de poezie și la Oltenița, iar exemplarele de carte se vor găsi la Librăria ”Edelweiss”.
La cea de-a 25-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus de la Romexpo de luna aceasta au participat aproximativ 300 de expozanți și au fost contorizate în jur de 900 de evenimente editoriale și profesionale. Au fost prezente edituri româneşti cu tradiţie, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie. Preşedinte de onoare al acestei ediţii a fost şeful Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop.
Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură este în prezent cel mai important eveniment de tip expozițional din România, dedicat cărții și educației (din anul 2001 figurează în calendarul târgurilor de carte realizat la Frankfurt).
Conform aprecierilor profesioniștilor domeniului și ale jurnaliștilor, Târgul Gaudeamus poate fi cotat drept unul dintre primele 10 evenimente de acest gen din Europa, din punctul de vedere al anvergurii și al valorii pieței astfel create.
Prima ediție a târgului a avut loc în 1994, fiind realizat de Radio România în colaborare cu Editura All și cu Euromedia.
Tradiția Invitatului de onoare a fost inițiată la ”Gaudeamus” în anul 2010. De atunci, în această postură s-au aflat: 2010 – Delegația Belgia – Valonia Bruxelles, 2011 – Italia, 2012 – Republica Moldova, 2013 – Grupul Țărilor Nordice – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia iar 2014 – Federația Rusă. Tema centrală a ediției 2015 a Târgului Internațional ”Gaudeamus” a fost Francofonia. În anul 2016 invitat de onoare a fost China, iar în 2017 Uniunea Europeană. Anul acesta, Târgul de Carte ”Gaudeamus” nu a mai avut invitat străin de onoare. Ediția aceasta a fost dedicată Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, dar şi celor 90 de ani trecuţi de la prima transmisiune a Radio România.