Ce nu stiati despre pepenele verde si motivele pentru care este indicat sa-l consumati
Pepenele verde este fara indoiala, in topul fructelor de vara, care a primit pe buna dreptate denumirea de “rege”!
Dulce, rece, suculent, pepenele verde este consumat proaspat sau ca ingredient la diferite retete culinare pe care le gatim.
A fost cultivat inca din secolul al X-lea in China, iar in Europa incepand cu secolul al XIII-lea. Iata cateva lucruri esentiale despre pepene pe care probabil nu le stiati:
1. Credeti sau nu, cel mai mare pepene verde din lume cantareste 108 kilograme! Crescut in Tennessee de Bill Corason la inceputul anilor ’90 , are un loc binemeritat in Cartea Recordurilor.
2. Pepenele verde contine aproximativ 92% apa si doar 5% zahar, motiv pentru care consumul sau provoaca diureza intensa. Desi acest lucru este considerat de unele persoane ca fiind enervant, pepenele curata sangele si rinichii de saruri si pietre mici! De asemenea, cantitatea excesiva de apa prezenta in pepenele verde este motivul principal pentru care nu ar trebui sa fie consumat imediat dupa masa de pranz sau cina, pentru ca afecteaza in mod negativ digestia.
3. Nu trebuie sa va faceti griji daca inghititi seminte de pepene. In unele tari ele sunt prajite si consumate ca gustare… la fel ca si cele de floarea soarelui.
4. Pepenele verde se potriveste perfect cu branza feta si putini sunt cei care indraznesc sa puna pe farfurie o felie de pepene alaturi de una de branza, care este utilizata de obicei in lumea araba (burger cu pepene verde si branza).
5. Credeti sau nu, traditia de a oferi in China si Japonia pepene drept cadou isi are radacinile in cele mai vechi timpuri, si reprezinta un semn de iubire si prietenie intre oameni. Astfel, trandafirii si buchetele de flori sunt inlocuite cu pepene.
6. Fruct sau leguma? Pepenele este recunoscut ca fruct. Un element cheie care il diferentiaza de legume este modul de polenizare.
7. Bogat in vitamine importante, cum ar fi A si C, si mai multe minerale, fara grasimi, pepenele este un fruct complet sanatos si racoros. El nu are doar mai putine calorii decat majoritatea fructelor, dar, de asemenea, contine putin zahar. Mai mult decat atat, acesta are un continut de apa mai mare decat alte fructe, ceea ce este un mare avantaj, deoarece alimentele cu multa apa nu impovareaza organismul cu calorii. Prin urmare, pepenele este un fruct cu o densitate calorica scazuta, fiind o importanta “arma” intr-o dieta echilibrata.
Alte motive pentru care trebuie sa incluzi pepenii in dieta ta
1. Iti creste imunitatea
Consumul de pepene verde iti poate intari sistemul imunitar, deoarece are un continut ridicat de vitamina C, care este un antioxidant puternic, ajutandu-te sa previi bolile. De asemenea, consumul regulat de alimente care contin vitamina C iti poate proteja celulele impotriva factorilor nocivi.
2. Este antioxidant
Licopenul este un antioxidant foarte cunoscut pentru proprietatile de prevenire a bolilor de inima, dar poate preveni si cancerul de prostata. Pepenele verde contine fibre, potasiu (care este benefic pentru sistemul nervos), magneziu, acid folic si betacaroten (care are proprietati antioxidante). Prin urmare, profita de beneficiile pepenelui verde, care nu necesita preparare pentru a-si elibera proprietatile antioxidante.
3. Ajuta la vindecarea ranilor
Pepenele verde are efect cicatrizant, astfel ca poate contribui la tratarea ranilor usoare.
4. Bogat in fibre si potasiu
Pe langa faptul ca potoleste setea, pepenele verde este benefic pentru organism deoarece elimina toxinele, fiind recomandat pentru persoanele carea au probleme renale.
5. Imbunatateste functiile sexuale
De asemenea, numerosi specialisti iti recomanda sa incluzi pepenele verde in dieta zilnica, deoarece, in urma unor studii realizate recent, s-a descoperit ca pepenele verde contine citrulina, care are efecte similare cu viagra. In momentul in care patrunde in corp, se transforma intr-un aminoacid, denumit arginina, care este benefic pentru sistemul circulator, deoarece confera elasticitate peretilor arteriali.
Pepenele verde este recomandat si in dietele pentru slabit, deoarece are un aport caloric scazut si ofera senzatia de satietate. De asemenea, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Lasă un răspuns